BERENDRECHT – Romania Dubois (54) en haar buurtwinkeltje zijn in de Polder en ver daarbuiten een unicum. In 2013 begon ze in de Bosstraat een kruidenierszaak, maar de jaren daarvoor had ze haar winkeltje in de Berendrechtse Dorpsstraat, schuin tegenover café De Koerel. Romania verhuisde twaalf jaar geleden van de Dorpsstraat naar de Bosstraat, nam haar klanten mee en breidde het klantenbestand drastisch uit. Volgend jaar juni wil ze stoppen en dus zoekt ze een overnemer.
Buurtwinkel Romania is en blijft de enige kruidenier-broodjeszaak in de Polder. Ook aan de Nederlandse kant van de grens vind je niet direct een kruidenier. De Berendrechtse buurtwinkel van Romania is hiermee een unicum in de streek. Warenhuizen vind je er met de vleet: Stabroek telt er vier, Berendrecht en Zandvliet elk één. Dat schrok Romania twaalf jaar geleden niet af om in de Dorpsstraat de kruidenierswinkel van Paulette over te nemen.
“Toen ik hoorde dat ze haar huis wilde verkopen, aarzelde ik geen moment,” zegt Romania. “Het is hier een betere ligging, want er passeren veel meer auto’s op weg van of naar de A12 en de haven. Je hebt hier ook meer parkeergelegenheid en voor een buurtwinkel is dat van groot belang.”
Hard werken
Opboksen tegen warenhuizen is niet evident, maar het kan. Dat bewijst Romania al heel wat jaren. Als kleine buurtwinkel heb je troeven die een warenhuis niet heeft en die moet je uitspelen: service en flexibiliteit. Romania heeft nu ook een afhaalpunt voor pakjes. De voorbije jaren evolueerde de kruidenierswinkel meer en meer naar een broodjeszaak. Die troef wordt extra uitgespeeld. Ter plaatse bakt Romania zeven verschillende soorten broodjes af en ook croissants en ander lekkers komen vers uit de oven. “Voor het brood en koffiekoeken met vulling werken we samen met bakker Wouters. Ovenverse broodjes is één zaak, maar ook verse charcuterie en slaatjes horen daar natuurlijk bij.”
Havenarbeiders
Romania: “We kregen van heel wat dokwerkers en andere klanten steeds meer en meer de vraag naar verse broodjes. We gingen daarop in en reorganiseerden ons. Nu gaan we om 5 uur ’s morgens open en dan staan er al havenarbeiders te wachten aan de deur. Het is voor ons een eerste piekmoment. Het moet vooruitgaan, want om 6 uur begint hun shift. Wat later volgt een nieuwe rush, want de mannen van de nachtploeg komen er dan aan en die willen ook lekkere broodjes. De volgende piek ligt tussen 10 en 12 uur.”
Wanneer Romania om 5 uur de deur opendoet, staat ze er niet meer alleen voor. Dan is dochter Catharina er om haar moeder te helpen. “Zonder haar zou het waarschijnlijk niet lukken,” geeft ze mee.
Om de broodjes en bestellingen klaar te krijgen tegen 5 uur, moet er vooraf al heel wat werk verzet worden. “De wekker loopt af om 3 uur ’s nachts. De kans is groot dat er in de loop van de nacht nog bestellingen zijn bijgekomen. Alle bestellingen worden dan verwerkt en staan klaar tegen dat de winkel opent.”
Heel vaak neemt een dokwerker ook de bestellingen van zijn collega’s mee. Maar het zijn niet enkel havenarbeiders die de weg vinden naar Romania. Verpleegsters van ziekenhuis Jan Palfijn genieten ook van Romania’s broodjes. “Ook hier hetzelfde scenario: een verpleegster neemt de bestellingen mee voor alle andere collega’s.”
Vaste klanten
De zaak bloeit als nooit tevoren. Dan slaat corona toe. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt daarna de Bosstraat opengebroken voor ingrijpende en langdurige wegenwerken. Romania houdt haar hart vast. Niet nodig, want zo goed als alle klanten blijven langskomen. Ze parkeren iets verder en komen te voet. “We zijn onze klanten dan ook ontzettend dankbaar,” onderstreept Romania. Maar het zijn niet alleen de trouwe klanten die Romania doorheen deze moeilijke periode loodsen, ook haar service aan huis wordt zeer gewaardeerd.
Overnemer gezocht
Volgend jaar juni wil Romania stoppen en dus zoekt ze een overnemer. “We verdienen hier goed, maar er moet hard worden gewerkt.” Wie belangstelling heeft, neemt contact op met Romania’s dochter via catharinapfaff@msn.com.
Erik Vandewalle