Buurtpolitie voert woonstcontroles uit via mobiele app

BRASSCHAAT – Begin februari maakte de Lokale Politie Brasschaat de overstap van de woonst- en domiciliecontroles op papier naar een volledige digitale, papierloze opvolging, met een rechtstreekse link naar de dienst burgerzaken van de gemeente.

Wanneer je je inschrijft op een adres in Brasschaat, komt de wijkinspecteur langs, in opdracht van de dienst bevolking, om te controleren of je wel degelijk op dat adres woont. Het is namelijk wettelijk verplicht om een vaste verblijfplaats te hebben.Tegelijkertijd is dit ook één van de controle mechanismen om fraude en huisjesmelkerij tegen te gaan.
Tot voor kort gebeurde het inschrijvingstraject nog op papier: de buurtpolitie ontving de aanvragen tot woonstcontrole van de bevolkingsdienst op papieren ging met een dikke map de baan op. Dit vergde ook veel ‘onzichtbaar’ werk: ophalen van de documenten op het gemeentehuis, inschrijven en verdelen van de dossiers,… Én het zorgde ook voor een nodeloos grote papierberg! Dat is nu verleden tijd, met dank aan deze app. Het volledige aanvraagtraject verloopt nu digitaal. Onze wijkinspecteurs ontvangen de aanvragen tot controle in de app, die gekoppeld is aan het systeem van de gemeente, het rijksregister en de algemene gegevensbank,op hun smartphone/tablet. Eenmaal ter plaatse kunnen ze een positief of een gemotiveerd negatief advies geven, dat meteen overgemaakt wordt aan de gemeente. Blijkt een persoon niet thuis, dan geeft de wijkinspecteur dit aan, zodat automatisch een tweede controlemoment ingepland kan worden. Ondertussen is de app goed ingeburgerd en de reacties zijn unaniem positief.
Michel Van Gilst, wijkinspecteur Driehoek1: “De app levert een grote tijdswinst op voor zowel de dienst burgerzaken als de politie. Nog een voordeel is dat we steeds een goed overzicht hebben van alle dossiers en de totale werklast. Zo kunnen we handje toesteken wanneer een collega van een andere wijk veel controles heeft staan of er even tussenuit is. Bovendien dragen we zo een steentje bij tot het verkleinen van de papierberg. Ook de bomen zullen ons dankbaar zijn!”

Inge Conincx, manager publieke dienstverlening van de gemeente: “Een adreswijziging verwerken we nu volledig digitaal. De burger doet de aangifte via onze website en we bezorgen ze via de gemeenschappelijke toepassing aan de wijkinspecteurs. De samenwerking loopt nog vlotter dan voorheen door het schrappen van papieren tussenstappen. Ook kan de dienst burgerzaken de burgers altijd informeren over de stand van zaken van hun adreswijziging. Dit is tijdswinst voor de politie en onze dienst, maar vooral voor de burgers”.
Facts and figures… in Brasschaat worden jaarlijks zo’n 3.000 woonst- en domiciliecontroles uitgevoerd door de wijkinspecteurs.Wist je dat… Brasschaat opgedeeld is in negen wijken met elk een wijkinspecteur? De naam van je wijkinspecteur kan je opzoeken op de website www.politie.be/5352.
© Ilse Janssens

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder