Buitenspeeldag is één van de vele activiteiten voor kinderen en jongeren in Ekeren

 Wat gebeurt er als je een eitje boven de hoofd stuk maakt?  Gelukkig alleen maar water, maar dat wist deze lieve meid op voorhand niet.

EKEREN – Buiten ravotten, rennen en spelen is niet alleen leuk, het is ook gezond. Kinderen geraken op die manier hun energie kwijt. De Buitenspeeldag 2024 verhuisde op vele plaatsen en ook in Ekeren omwille van het gure weer van buiten naar binnen. En toch hebben de deelnemende kinderen aan de Buiten (binnen) speeldag veel plezier beleefd.

“Het is in de toekomst de bedoeling onze kinderen warm te maken voor de spelletjes die vroeger op straat werden gespeeld”, zegt districtsschepen Fabienne Van Damme (Vooruit), bevoegd voor onder meer jeugd. “In de paasvakantie lanceerden we ’t Veld-vliegt uit, de vroegere Speltrappers. Met een bakfiets vol speelgerei trokken de Speltrappers naar één van de parken of pleinen in Ekeren.” De oude bakfiets werd vervangen door een nieuw exemplaar, maar het idee om met kinderen in open lucht te spelen, blijft het doel. Oorspronkelijk voorzag jeugdcentrum ’t Velt woensdag zeven locaties in de buitenlucht, maar helaas zag de weermaker dat anders.

Districtsschepen Fabienne Van Damme aan het stuur van de nieuwe bakfiets ’t Veld-vliegt uit met in het midden Tine Vinck en vrijwilligster Serena.

Vele activiteiten
“De Buitenspeeldag is één van de vele activiteiten die we voor onze kinderen en jeugd organiseren”, zegt Van Damme. Elke zaterdag zijn kinderen welkom in het knutsel- en createlier in ’t Velt. Elke eerste woensdag van maand is het tijd voor Cinema4kids. Studenten vinden een rustig plekje op zolder van ’t Velt. In de lounge van het jeugdhuis kan je chillen in de zetels, elkaar uitdagen op de sjotterkas of een tijdschrift lezen op het terras. En dan is er nog de kinderraad die elk jaar opnieuw wordt verkozen. “Omdat alles en nog meer te organiseren beschikken we over een formidabel team onder leiding van jeugdconsullente Tine Vinck”, zegt van Damme. Een vijftig animatoren vervoegen het team. “We bieden hen kansen om zich te ontplooien”, zegt Tine. Serena (19) is één van de nieuwkomers. Zij draait al een kleine jaartje mee. “Ik studeer thuis- en bejaardenzorg, maar werken met kinderen is ook bijzonder leuk en leerzaam.”  

In het cultuurcentrum 252cc zetten de kinderen zich aan het knutselen en tekenen.  

Worldwide Day of Play
De Buitenspeeldag ontstond in 1986 in Nederland onder de vlag Nationale Straatspeeldag. In 2004 lanceerde de kinderzender Nickelodeon in de VS de Worldwide Day of Play. De Buitenspeeldag werd in België in 2005 gelanceerd, steeds op woensdag na de paasvakantie.

Uit een Buitenspeelonderzoek in 2019 door Kind & Samenleving bleek dat 37 procent minder kinderen buiten spelen dan in 2008. Het percentage buitenspelers is zeker niet gestegen.

Volgens specialisten is twee uur buiten spelen een minimum. De Wereld Gezondsheidsorganisatie adviseert zelfs drie uur per dag (buiten) spelen onder de vijf jaar. (mw)

Foto’s mw/foto252cc

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *