Budget 2012 nu al goedgekeurd

De Kapelse gemeenteraad keurde tijdens de zitting van maandag 21 november ll. het budget 2012 goed. Opmerkelijk vroeg, maar het gemeentebestuur wilde het niet anders. Terwijl vele andere gemeentebesturen in het licht van de huidige financiële crisis alle moeite van de wereld hebben om de eindjes aan elkaar te blijven knopen, wilde Kapellen tijdig klaar zijn met zijn huiswerk. Bovendien wilde het College van Burgemeester en Schepenen aan de Kapelse inwoners ook een duidelijk signaal geven dat in hun gemeente ‘nog alles snor zit’.

Meer zelfs, de belastingen blijven ook voor 2012 even laag: 5% op de aanvullende personenbelasting (sinds 1988!) en 700 opcentiemen op de onroerende voorheffing (sinds 1982!). Zo zit Kapellen inzake lage belastingen nog steeds bij de absolute koplopers in Vlaanderen, én lager dan de omringende gemeenten. De lage belastingen vormen de belangrijkste krijtlijn van het Kapelse budget en is het resultaat van het zorgvuldig omspringen met de gemeentefinanciën en het toepassen van het principe van het goed-huisvaderschap waarbij elke euro twee keer wordt omgedraaid alvorens hem uit te geven. Trouwens, in de meerjarenplanning tot en met 2017 worden die lage gemeentelijke belastingen ook aangehouden.

Bij dit alles wordt het garanderen van de dienstverlening aan de bevolking en de basistaken van de gemeente mét ruimte voor nieuwe initiatieven eveneens niet uit het oog verloren. Zo ontvangt elke Kapellenaar ook begin 2012 vijftien Jacobuscheques ter waarde van telkens € 1. Die cheques kan de burger gebruiken in het verenigingsleven of voor de betaling van gemeentelijke dienstverlening. In feite gaat het om een bijkomende lastenverlaging, wat Kapellen uniek maakt in vergelijking met andere gemeenten.

Wil dit alles zeggen dat Kapellen weinig investeert? Nee, integendeel. Ja, heel wat investeringen werden in het budget 2010-2011 voorzien en werden uitgevoerd of zijn in uitvoering. Maar ook in het budget 2012 staan nieuwe strategische investeringen ingeschreven en dat voor een totaal bedrag van € 3.523.154. (De belangrijkste investeringen vind je in de bijlage bij dit persbericht.) Zoals steeds wordt alles gefinancierd door een evenwichtige verhouding tussen leningen, opbrengsten door verkoop en het reservefonds. Ook is de totale schuldenlast onder controle.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder