Brasschaat lanceert kant-en-klare catalogus vol groene oplossingen

BRASSCHAAT – Het gemeentebestuur wil zoveel mogelijk inwoners aanzetten om eenvoudige groene keuzes te maken. Op die manier helpen ook zij mee om de klimaatopwarming en overstromingsproblemen tegen te gaan. Daarom lanceert de gemeente de handige online Natuurbuur-catalogus. Deze catalogus staat vol met klimaatadaptieve oplossingen en bijhorende subsidies. Via www.brasschaat.be/natuurbuur vind je de catalogus terug.

Je gras laten groeien, een struik planten of je schutting laten begroeien zijn één voor één kleine initiatieven rondom je woning die grote voordelen opleveren voor het klimaat. Tuinen, platte daken en gevels zijn een onverwacht wapen in onze strijd tegen de klimaatopwarming. Burgers hebben zelf dus een belangrijke sleutel in handen om onze omgeving groener, gezonder en meer klimaatbestendig te maken.

Uit een recent onderzoek van de Universiteit Antwerpen (red. Curieuzeneuzen ism De Standaard) blijkt dat onder andere het laten groeien van je gras en het planten van een boom het bodemklimaat in je tuin tot ruim vijf graden koeler maken. Plantjes op je dak of een regenvijver in je tuin verminderen dan weer de druk op onze riolering tijdens hevige regenbuien.

“We merken dat onze inwoners hun steentje willen bijdragen, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen. De Natuurbuur-catalogus biedt hen een houvast en helpt hen van A tot Z verder. Dankzij de duidelijke info en het handig boodschappenlijstje kan je er meteen mee aan de slag”, stelt Goele Fonteyn, schepen groen, natuur en duurzaamheid

Of je nu een grote tuin, een klein balkon, een vrije gevel of een onbenut dak hebt, in de Natuurbuur-catalogus vind je een oplossing die bij jou past. Deze oplossingen worden duidelijk en ‘dummy proof’ uitgelegd zodat jij er meteen zelf mee aan de slag kan. Bij elke groene actie kom je te weten welke positieve effecten ze hebben op het klimaat, voor welke initiatieven de gemeente financiële steun geeft, welke nationale subsidies er zijn en of er bijkomende lokale voorschriften gelden.

©gemeente Brasschaat

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *