Brasschaat is eerste Vlaamse gemeente die personeel ontslaat om te bezuinigen

Donderdagavond, 24 november,  voor aanvang van de Brasschaatse gemeenteraad, hebben ongeveer 150 militanten van het gemeentepersoneel pamfletten uitgedeeld waarmee ze protesteren tegen de geplande ontslagen van 22 personeelsleden omwille van besparingsmaatregelen. Het gemeenschappelijk vakbondsfront vreest dat nog andere Vlaamse gemeenten het Brasschaatse voorbeeld zullen volgen.

De eerste tekenen van geplande ontslagen bij het Brasschaatse gemeentepersoneel doken op uit de cijferdans voor de gemeentelijke begroting voor volgend jaar. Die begroting gaat uit van 22 ontslagen bij het gemeentepersoneel. ,,We aanvaarden niet dat het personeel moet opdraaien voor het over de kop gaan van de gemeentelijke holding. Als de gemeente moet besparen kan dat op het investeringslijstje, en luxeprojecten, maar niet op de kap van haar personeel’’ zeggen de vakbonden. Er was al overleg met het gemeentebestuur en volgende week zal het college de knoop definitief doorhakken.

Natuurlijke afvloeiing
Volgens de Brasschaatse burgemeester Dirk de Kort (CD&V) en schepen van Financiën Jan Jambon (N-VA) gaat het om dertien personeelsleden die volgend jaar allen met pensioen gaan. ,,Die personeelsleden zien we als een natuurlijke afvloeiing en worden niet meer vervangen. Bovendien bekijken we hoe het probleem van die overige negen personeelsleden op te lossen. Het gaat niet over negen voltijdse personeelsleden maar om 6,85 voltijdse betrekkingen. Om naakte ontslagen te vermijden moet het mogelijk zijn dat we negen personeelsleden vinden die volgend jaar met vervroegd pensioen willen’’.

Bezuinigen
De gemeente Brasschaat telt ongeveer 350 personeelsleden voor een bevolking van 37.200 inwoners. De voornaamste reden van de ontslagen zijn tegenvallende inkomsten voor de gemeente zegt burgemeester Dirk de Kort. ,,We moeten rekening houden met ongeveer 1,2 miljoen euro minderinkomsten. Als gevolg van de economische crisis 2008-2009 hebben we 45.000 euro minder inkomsten uit de personenbelasting. Ook de pensioenbijdrage voor het gemeentepersoneel zijn verhoogd met 62.000 euro. Ongeveer de helft van de gemeentelijke uitgaven gaat naar personeelskosten en met deze ontslagen besparen we 300.000 euro’’.

Nu ingrijpen
,,Minder personeel zal geen invloed hebben op de dienstverlening naar de bevolking. Dat heeft een vroegere personeelsdoorlichting uitgewezen,, zegt Dirk de Kort. ,,Als we het probleem voor ons uit hadden geschoven, tot na de gemeenteraadsverkiezingen, zouden we nog meer drastische maatregelen tegenover het personeel hebben moeten nemen. De gemeente heeft hiermee haar verantwoordelijkheid genomen waardoor mogelijk meer ontslagen zijn voorkomen’’. Volgende maand wordt de gemeentelijke begroting ter stemming voorgelegd aan de Brasschaatse gemeenteraad.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *