Brasschaat deelt elektrisch wagenpark


De gemeente Brasschaat springt mee op de kar van het autodelen en stelt voortaan twee volledig elektrische wagens ter beschikking van de Brasschatenaren. Op die manier zet de gemeente xtra in op duurzame mobiliteit en maken ze elektrisch rijden beschikbaar voor iedereen. In de eerste weken zal het gemeentepersoneel de smartphone-app uittesten terwijl ze de auto’s delen voor het werk. Na deze inloopperiode kunnen dan de burgers elektrisch rijden met de auto’s. Dit zal voor in de loop van oktober zijn. Hiervoor worden nog infomomenten voorzien voor de Brasschatenaren. Het eerste infomoment staat gepland op zondag 15 oktober. Om op de hoogte te blijven van nieuws en infomomenten kunnen burgers zich nu al registeren via http://brasschaat.partago.be/
“Brasschaat kocht onlangs drie volledig elektrische Renault Zoé’s aan. Eentje wordt exclusief door de gemeente gebruikt, de twee andere zullen na de kantooruren gedeeld worden”  aldus schepen Dirk de Kort.  Via een smartphone-app krijgt de gebruiker toegang tot de auto. De nieuwe auto’s hebben een theoretisch bereik van 240 km. Er wordt eveneens een laadpaal voorzien die exclusief gebruikt kan worden door deze elektrische deelauto’s. Deze snellaadpaal aan De Mortel, waar ook de standplaatsen van de deelwagens zijn, zal buiten de kantooruren exclusief ter beschikking zijn van de autodeelleden. Men zal tijdens het autodelen dus altijd kunnen parkeren en laden aan deze paal. Om te kunnen laden aan een andere laadpaal wordt een laadpas van Partago voorzien in de wagen.
Het autodelen is een samenwerking tussen de gemeente en Partago. De wagens werden aangekocht door de gemeente en Partago cvba zorgt voor de nodige hardware, de app, de verzekering en alle ondersteuning om het elektrisch autodelen mogelijk te maken.
Voor wie is autodelen?
Iedereen die voor zijn dagelijks woon-werk verkeer gebruik maakt van het openbaar vervoer, de fiets of andere zachte vervoersmodi maar voor sommige activiteiten wel graag een auto ter beschikking heeft. Je wil bijvoorbeeld wel je boodschappen en familiebezoeken met de wagen doen, en ook naar de sportclub rij je liever met de wagen op een regenachtige dag. Als je enkel voor dit soort gelegenheden autogebruik nodig hebt dan is autobezit voor jou een dure aangelegenheid! Autodelen vormt voor jou dan een slimme oplossing.
Je betaalt een éénmalige waarborg en nadien betaal je enkel wanneer je de wagen gebruikt. Verzekering, laden, wegbijstand,.. alles is inclusief.
Autodelen in Brasschaat
Na een eerste testfase door het gemeentepersoneel kunnen de Renault Zoé’s gebruikt worden door de burgers. Daarvoor moet je lid worden van Partago en de intakesessie volgen waarbij het gebruik van de wagen en de app wordt uitgelegd. Daarna kan je de wagen reserveren. Zodra je een Zoé reserveert kan je de wagen openen met je de smartphone-app. Mensen die geen smartphone hebben kunnen de wagen openen met een chipkaart die ze ontvangen van Partago.
Burgers die nu reeds overtuigd zijn kunnen al lid worden van Partago via www.partago.be

( copyright/foto ‘Gemeente Brasschaat’)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *