Brand Kalmthoutse Heide zou bedwongen zijn

Volgens de jongste berichten zou de brand die al zo’n 400 ha van de Kalmthoutse Heide heeft  heeft verwoest, onder controle zijn. Woensdagavond was het jongste persbericht  dat om 21 uur werd uitgestuurd, nog erg verontrustend. Toen luidde het dat de Kalmthoutse Heide nog steeds in brand stond. Er brandden toen tussen 300 en 400 ha heide. De brandhaarden situeerden zich in de buurt van het Stappersven, de Nolse Duinen en de Groenendries in Kalmthout. Het voortdurend veranderen van de windrichting maakte het moeilijk voor brandweer en civiele bescherming om de brand te blussen. Verschillende ploegen van brandweer, medische hulpverlening, politie, civiele bescherming en defensie werkten samen om de noodsituatie te beheren.’

Wat later luidde het dat de situatie stilaan onder controle raakte. ‘De hulpdiensten waren in verschillende ploegen voorzien die elkaar konden aflossen. Er was tot dan geen gevaar voor de bevolking. Wel was het provinciaal rampenplan van kracht. De gouverneur van de provincie Antwerpen Cathy Berx besliste de provinciale fase af te kondigen, onder andere omdat de rookpluim richting Nederland ging en roet daar neersloeg.

Bovendien waren er ook brandhaarden in Nederland. De gouverneur coördineerde samen met de burgemeesters van Kalmthout en Essen en de hoofden van de verschillende diensten (brandweer, medische diensten, politie, civiele cherming, defensie en informatie) de noodsituatie. Er was tevens voortdurend overleg met Nederland.

De Kalmthoutse Heide werd bij provinciaal politiereglement afgesloten en is dus verboden gebied voor iedereen. Niemand mag hier in de buurt komen, zo heette het verder in het jongste persbericht. ‘Omwonenden

kunnen naar het callcenter van het Rode Kruis bellen: 03 620 22 78.’

Om 9 uur werd via teletext meegedeeld dat de brand om 2 uur vannacht onder controle was. Er werd wel gevreesd voor heropflakkering door de vrij sterke wind.

Verdere info: www.kalmthout.be/Nieuwsbrief-en-magazine-Brand-Kalm-

thoutse-Heide-mei-2011.html

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *