Blauwe watertoren Opelsite gesloopt

Sinds oktober wordt, in opdracht van Port of Antwerp, de voormalige Opel-site gesloopt door de tijdelijke maatschappij van twee aannemers ‘De Meuter-Aertssen’. Intussen is meer dan 80 % van de fabriekshallen- en gebouwen gesloopt.  Op zaterdag 7 maart werd door middel van een gecontroleerde explosie de iconische blauwe watertoren afgebroken. Port of Antwerp heeft ondertussen een inrichtingsplan opgemaakt voor deze Churchill Industrial Zone. Het richt zich op het aantrekken van diverse spelers in de maak-en procesindustrie, die de ambitie van de haven om verdere stappen te zetten in de transitie naar een duurzame en circulaire haven onderstrepen en versterken.

De iconische 50 meter hoge toren met de herkenbare blauwe bol werd in 1966 door General Motors gebouwd. Het reservoir, met een diameter van bijna 13 meter, diende als wateropslag,  op instructie van de brandweer. De hoogte van de toren zorgde daarbij voor extra druk op het water, ingeval er ooit geblust moest worden. De toren werd afgebroken met een gecontroleerde explosie. Deze beproefde slooptechniek liet de watertoren kantelen door middel van een beperkte hoeveelheid aan springstoffen, waarna de  toren op grondniveau verder ontmanteld en geruimd werd. De tijdelijke maatschappij van twee aannemers ‘De Meuter – Aertssen’ schakelde hiervoor de  gespecialiseerde en ervaren onderaannemer WOLF.Expert in.

De sloop van General Motors is voor Aertssen Group een bijzondere opdracht met emotionele waarde. Op de Opel-site stond ooit het ouderlijke huis van de familie Aertssen. Zij moesten uitwijken voor de uitbreiding van de haven.

foto: copyright Port of Antwerp

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder