Binnenkort betalend parkeren aan station Kapellen

Binnenkort moet je betalen om je fiets veilig te parkeren aan het station

KAPELLEN – Vanaf 5 juli is het zover: vanaf dan moet je betalen om je fiets veilig te parkeren aan het station van Kapellen. De NMBS maakt vanaf dan één derde van de fietsparking betalend via de mobib-kaart, en wil zo de naar eigen zeggen ‘duurdere fietsen’ veilig laten wegstallen. Dit valt niet in goede aarde bij veel Kapellenaren. Vooruit-gemeenteraadslid Tom Namurois spreekt van een ronduit asociale maatregel: “we ijveren al langer voor een veiligere fietsstalling, aangezien de stationsomgeving een supermarkt is voor fietsdiefstal.

Destijds voerden we een actie voor meer camerabewaking bij deze fietsstalling, maar die camera is ondertussen ook verdwenen. En nu moet je dus betalen om je fiets veilig te stallen. Diegene die het zich kunnen veroorloven, kunnen dus kiezen voor een veilige fietsstalling”. Want de fietsstalling is niet goedkoop: voor een jaarabonnement op deze fietsenstalling betaal je 75 euro. En dat is dan nog het voorkeurtarief. Zonder dit tarief betaal je zomaar eventjes 125 euro. Carl Lamote (Vooruit) “dit gaat geheel in tegen alles wat we nastreven voor duurzame mobiliteit. Je moedigt mensen aan om met de fiets te komen, maar stelt ze voor de keuze voor een fietsenparking met een hoge diefstalfrequentie, of een betalend alternatief. Zo laat je mensen niet kiezen voor de fiets. Dat je deze fietsenstalling nog enigszins reserveert voor een treinreiziger kan ik begrijpen, maar integreer de kost dan in het abonnement of het ticket. Nu nog eens dit bedrag erbovenop, is buiten proportie.” Niet alleen bij de Vooruit-fractie in Kapellen roept dit weerstand op. Ook in andere gemeenten kan deze maatregel van de NMBS op weinig begrip rekenen. Men vraagt dan ook om vanuit de verschillende lokale besturen dringend met de NMBS rond de tafel te zitten. Tom Namurois: “we streven met de gemeente Kapellen naar een groenere mobiliteitsvisie. Ik vraag de burgemeester dan ook met aandrang om deze visie ook met de NMBS te bespreken en de maatregel bij te sturen. Een bewaking van een betalende stalling, naast een onbewaakte stalling zonder enig cameratoezicht, is een visie op twee snelheden.”, aldus Tom Namurois.
Niet alleen de fietsenparking zal betalend worden, ook een deel van de parking voor de wagens wordt betalend. Pendelen met de trein wordt zo nog maar eens duurder.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

  1. Geachte,
    de oplossing is eenvoudig.
    Voor +-80 € kan je een fiets verzekeren tegen diefstal.
    Ik geloof niet dat de NMBS u een nieuwe fiets geeft als deze gestolen wordt uit hun bewaakte parking!
    De keuze is dan snel gemaakt nietwaar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.