In 2009 werden de eerste twee Buurt Informatie Netwerken (BIN) in het polderdistrict boven de doopvont gehouden.
Zowel in Berendrecht als in Zandvliet contacteerden bewonersgroepen op eigen initiatief de BIN-cel van de plaatselijke politie; na een informatiesessie voor de inwoners werden voor elk netwerk coördinatoren aangeduid die het contact met de buurt verzekerden en de informatiefolders verdeelden.
Op 2 juni 2009 gingen de netwerken BIN Zandvliet Centrum en BIN Berendrecht Hagelberg officieel van start – het startschot werd gegeven door burgemeester Patrick Janssens.
De twee BIN-coördinatoren verzamelden adresgegevens en telefoonnummers van de inwoners uit hun buurt en bezorgden de informatie aan de BIN-cel.
En dan bleef het stil…
De beloofde BIN-borden, die een signaal van verhoogde waakzaamheid en samenhorigheid van de burgers geven, werden niet geplaatst. Herhaalde vragen van de BIN-coördinatoren werden beantwoord met toezeggingen die dode letter bleven.
“De borden, palen en bevestigingsmaterialen werden reeds vorig jaar aangekocht” – kregen de inwoners te horen van de politie.
Na een tussenkomst van de vertegenwoordiger van BIN Zandvliet op de districtsraadszitting van april, en na aandringen van inwoners van BIN Hagelberg bij de BIN-cel van de Antwerpse politie kwam er plots schot in de zaak.
Bijna twee jaar na de opstart werden de borden dan toch geplaatst: aan het Conterscherp, de Keyserhoeve en de Zouten te Zandvliet, en in de Steenoven- en Bosstraat te Berendrecht, dit tot grote tevredenheid van inwoners en BIN-coördinatoren.
Foto: BIN bord aan Bosstraat (vrij van rechten)