Bierpruver inzet politiek spelletje

Ekeren-bierpruver-kerstman
Meter Mia maakte bekend dat er een beschermcomité is opgericht dat zal waken over de toekomst van het bronzen standbeeldje “De Bierpruver’’. Bovendien wil het comité dat het beeldje op zijn huidige plaats blijft staan. Voorzitter van het beschermcomité is de vroegere districtsburgemeester Ronny Kruyniers (Sp.a). Het initiatief van het comité komt eigenaardig over bij districtsvoorzitter Koen Palinckx (N-VA). ,,Ik begrijp het niet. In de vorige legislatuur, waarbij Ronny Kruyniers deel uitmaakte van het college als districtsvoorzitter, hebben we de beslissing genomen om Den Bierpruver naar het Kristus Koningplein te verhuizen.
De inwoners van Ekeren staan bekend onder hun bijnaam “Bierpruvers’’ ontstaan uit  de vele brouwerijen die er vroeger waren. De bijnaam is vereeuwigd in het standbeeldje “De Bierpruver’’ dat een plaatsje kreeg op de hoek van Geestenspoor en Driehoekstraat naast de parking, op een klein stukje groen. Het beeldje stelt een mannelijke Bierpruver voor die een aker in de hoogte houdt, een koperen ketel waarin vroeger bier werd gebrouwen. Op 9 september 1990 werd de “Bierpruver’’ er op zijn sokkel gezet. Hoe lang zal hij er nog blijven staan? Deze vraag is de inzet van een politiek spelletje dat Ekeren in de ban houdt. Er zijn plannen om de “Bierpruver’’ te verhuizen naar het Kristus Koningplein, na de heraanleg en dat lokt heel wat reacties uit. Mia, meter van het beeldje, heeft een beschermcomité dat onder het voorzitterschap staat van Ronny Kruyniers, oud-districtsvoorzitter en huidig districtsraadslid (Sp.a).
Verplaatsen is al afgesproken
“Onze boodschap is heel duidelijk’’, zegt voorzitter Ronny Kruyniers, “Er is sprake om Den Bierpruver te verhuizen naar het Kristus Koningplein van zodra dat heraangelegd is. We zijn bang dat het standbeeld ondertussen terecht komt in een vergeten hoekje van één of ander stadsmagazijn en daar niet meer uit komt. Den Bierpruver moet blijven staan en mag niet verplaatst worden ten voordele van enkele extra parkeerplaatsen die men eventueel dan kan aanleggen op de hoek van het Geestenspoor en Driehoekstraat. Bovendien willen we de geschiedenis van het beeldje reconstrueren en bewaren voor het nageslacht’’. Districtsvoorzitter Koen Palinckx (N-VA) reageert verbaasd. “Dit begrijp ik niet helemaal. De aanleg van de extra parkeerplaatsen brengt de toekomst van  het standbeeld niet in het gedrang. Bovendien moet het bronzen beeldje helemaal niet tijdelijk naar een magazijn verhuizen. In de vorige legislatuur, waarbij Ronny Kruyniers deel uitmaakte van het college als districtsvoorzitter, hebben we de beslissing al genomen om Den Bierpruver naar het Kristus Koningplein te verhuizen. Dat staat trouwens zo al ingetekend op de plannen voor het nieuwe Kristus Koningplein. Het beeld zal bovendien toch veel beter tot zijn recht komen op het centrale plein van ons district. Hier wordt een politiek spelletje gespeeld dat niet correct is’’ aldus districtsvoorzitter Koen Palinckx.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *