Bier brengt plaatselijke legenden tot leven


De Kapelse brouwerij De Legende, uit Hoogboom, zet twee Ekerse legenden in de kijker. Het bier wordt gebrouwen door Eddy Leyssens en Peter Jochem en de naam Legende verwijst naar hun cultureel concept. Voor Ekeren bevindt zich op elk flesje, op het achter etiket, een legende van ofwel Flora ofwel het Hagelkruis. Door middel van de QR code kan je met je smartphone de volledige legende lezen.
De keuze voor de twee Ekerse legenden is niet toevallig zegt brouwer Eddy Leyssens. “Het etiket op de achterzijde van het flesje zorgt voor een moderne toets met aangeboden extra’s. Wij nemen onze klanten graag mee op sleeptouw met de legende van hun streek. Voor Ekeren kozen we voor de legende van Flora. Achter het kasteel Veltwijck staat een stenen standbeeld van deze jonkvrouw die door haar vader werd opgesloten door haar liefde voor een eenvoudige knecht. Teneinde raad besloot haar vader om zijn dochter op te sluiten in de kasteeltoren. Uit liefdesverdriet sprong ze uit het raam en verdronk in de slotgracht”. Als tweede legende koos het brouwersduo voor de legende van het Hagelkruis. “Volgens de volksoverlevering zouden er daar lang geleden hevige hagelbuien zijn geweest. Die hadden de veldvruchten verwoest. Daags na een Onze-Lieve-Heer-Hemelvaartsdag smolt de hagel behalve op één plaats. Daar bleef de hagel liggen in de vorm van een kruis. Onmiddellijk werd de torenklok geluid en de dorpelingen trokken in gebed verzonken naar de plaats van het kruis. Uit dankbaarheid werd er een groot arduinen kruis opgericht dat er nog altijd staat”. Het bier, met bijhorende Ekerse legende, is te koop bij plaatselijke drankencentrales. Om het volledige verhaal te kennen scant je de QR code in. De bijhorende app is gratis te downloaden. Naast het volledig volksverhaal krijgt je nu ook plaatselijke toeristische info.
Samen met de Ekerse schepen voor toerisme Sabine Coene (N-VA) presenteren brouwers Eddy Leyssens en Peter Jochem hun bier dat voortaan ook Ekerse legenden opnieuw onder de aandacht brengen.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *