Bibliotheek Kalmthout start met tablets en ipads

In de bibliotheek van Kalmthout kunnen bezoekers sinds kort permanent kennismaken en experimenteren met tablets. De toestellen zijn twee aan twee geplaatst, een set in de jeugdafdeling en een set op de leestafel met kranten en tijdschriften. Het gaat zowel om toestellen met android als met iOS van Apple (ipad).
“Bedoeling is dat bezoekers ter plaatse in de bibliotheek de kans krijgen om vertrouwd te geraken met toestellen waarover ze dikwijls horen in de media, maar die niet binnen ieders bereik zijn”, zegt burgemeester Lukas Jacobs. “Medewerkers van de bibliotheek staan klaar voor een woordje uitleg en helpen bij het zetten van de eerste stappen.”
Aangepast aanbod
Op de toestellen aan de leestafel staan apps voor tijdschriften en kranten waarop Bib Kalmthout nu al geabonneerd is. De digitale toegang tot deze abonnementen is een extra service bovenop de papieren editie. Maar ook apps van algemeen belang, zoals de app van Kalmthout. Op de toestellen in de jeugdafdeling plaatsen we (voor-) leesboekjes, fundels, educatieve spelletjes enz.
Digitale kloof
“Met het ter beschikking stellen van tablets helpt de bibliotheek lokaal in Kalmthout de digitale kloof te overwinnen”, vertelt bibliothecaris Jan Collet. “De bibliotheek komt hiermee tegemoet aan een beleidsprioriteit van de Vlaamse overheid op het gebied van lokaal cultuurbeleid. De bibliotheek van Kalmthout helpt nu ook al met het overwinnen van de digitale kloof door computers gratis ter beschikking te stellen om te surfen, chatten, mails te lezen of te beantwoorden, of online een spelletje te spelen; door gratis WiFi aan te bieden; en als peter van Digidak, een plek waar iedereen gratis en onder begeleiding gebruik kan maken van computers en internet.”
De uitwerking van dit project zit in handen van de IT-afdeling van de gemeente. Zij kochten de toestellen aan, configureerden ze en zorgden voor back-up en beveiliging. Extra aandacht werd besteed aan de opleiding van de medewerkers van de bibliotheek; zij moeten met de toestellen kunnen omgaan om vragen te beantwoorden.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder