Bewoners Brouwerstraat te Stabroek kreunen onder stof van afbraakwerken


“Grijs is de enige kleur die we nog herkennen in de tuin”
Een breekinstallatie voor het vermalen van afbraakmaterialen op de Picolo-site zorgt voor heel wat stofhinder in de aanpalende Brouwerstraat in het centrum van Stabroek. Bewoners kreunen er onder het grijze stof. Grijs is de enige kleur die in hun tuinen nog te herkennen is. “De aannemer is gewaarschuwd en mag enkel nog werken als er een sproei-installatie wordt gebruikt’’ zegt burgemeester Alida De Bie (CD&V).
Midden vorige maand openden de eerste magazijnen in het nieuwe winkelcentrum op de site van de vroegere conservenfabriek Picolo aan het Laageind, in het centrum van Stabroek. De doe-het-zelf zaak Hubo en de schoenwinkel Shoediscount waren de eerste die openden. Binnenkort komt er nog een Albert Heyn, die warenhuis Van Ende vervangt, en verder hebben nog toegezegd Blokker, Kruidvat, Standaard Boekhandel en Pearle. De appartementen, aan de straatkant, zullen klaar zijn in 2013. De omgeving rond de winkels wordt momenteel opgekuist en hiervoor worden alle afbraakmaterialen, waaronder heel wat beton en steenpuin, vermalen in een breekinstallatie.
Stofhinder
De site van Picolo grenst aan de woningen in de nabijgelegen Brouwerstraat. Daar krijgen bewoners af te rekenen met heel wat stofhinder. “Zonder verwittiging is de aannemer plots beginnen te vermalen met als gevolg dat alles onder een dikke laag grijs stof is bedolven’’ zegt Staf Hendrickx uit de Brouwerstraat. ,,Grijs is de enige kleur die in onze tuin nog te zien is. Alle bloemen, planten en groenten zitten onder een dikke laag grijs stof. Omdat er veel vermalen beton tussen zit veronderstel ik dat het alles behalve gezond stof is. De pomp van de vijver kan het amper aan om het water helder te houden. Via spleten dringt het stof ook door tot in de woning. Een raam openzetten is onmogelijk. De zonnepanelen van de buren zijn bedekt met een laag stof wat het rendement zeker niet ten goede komt. Na één dag is de aannemer gestopt met vermalen maar dat was enkel omdat de breekinstallatie stuk was geraakt door betonijzer. Nog enkele dagen stofhinder kan zeker niet’’.
Sproei-installatie
De aannemer wil enkel kwijt dat zijn bedrijf verzekerd is voor eventuele schade als gevolg van de werken. Burgemeester Alida De Bie (CD&V) wil het stofprobleem zo spoedig mogelijk oplossen. ,,Verschillende bewoners uit de Brouwerstraat hebben mij op de hoogte gebracht. Daarop heb ik mijn diensten contact laten opnemen met de aannemer en hem de verplichting opgelegd onmiddellijk een sproei-installatie te gebruiken. Mijn diensten zullen toezien dat het ook daadwerkelijk gebeurd. Volgens de aannemer zal hij nog enkele dagen werk hebben en rekent hij ook op regenweer. Het kan echter niet zijn dat toevallige regen het stofprobleem moet oplossen. Als er geen sproei-installatie komt zal ik verdere maatregelen nemen’’.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *