De Berenpaal op het Solft in Berendrecht is de jongste tijd weer goed in trek. Na een bezoek met de Vlaamse minister-president aan het graf van Willem I in Delft, schreven wij in vorig nummer hoe deze vorst van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in 1819 een wapenschild schonk aan Berendrecht. Dat werd verzinnebeeld in de Berenpaal, die opgericht werd aan het oud gemeentehuis (thans notaris Adriaenssens) in de Dorpsstraat. Na de Omwenteling van 1830 werd de paal door een groepje zo gezegde “vrijwilligers” uit Stabroek omver getrokken en onder een haag begraven De beer zelf werd mee naar Stabroek genomen en in een varkenskot gegooid. In 1877 vonden spelende kinderen de paal in de Dorpsstraat. De beer werd uit Stabroek teruggehaald en het monument in 1878 heropgericht op het Solft.
Enkele jaren nadien klom een zatterik op de paal en liet hem omvallen. Na omzwervingen werd het monument in 1933 gered door de Berendrechtse geschiedschrijver Stan Adriaenssens, die hem in zijn tuin plaatste. Na de Tweede Wereldoorlog liet de laatste burgemeester van Berendrecht Jaak Verhulst hem heroprichten op het Solft. Ten slotte werd hij na restauratie door het districtsbestuur overgebracht naar de huidige standplaats.
Achttien kinderen van het vierde leerjaar van school De Brenne kregen dit hele verhaal op dinsdag 2 juni te horen van juf Inne Goris die met hen op wandel was in Berendrecht in het raam van de actie “Ken je stad”, in dit geval “Ken je dorp”.