Belastingsdienst vergat verduidelijkende brief inzake heffingen "Zoutendijk"

De Vlaamse belastingdienst verstuurde de voorbije week aanslagbiljetten voor planbatenheffing binnen het zeehavengebied Antwerpen. ten onrechte werd een verduidelijkende brief niet meegestuurd bij die aanslagbiljetten. De Vlaamse overheid plant dan ook een reeks bijkomende communicatie-initiatieven: Zo komen er bijkomende brieven op maat en organiseert de overheid infonamiddagen waar de betrokkenen met hun vragen terecht kunnen.
De planbatenheffing is een belasting die wordt opgelegd aan eigenaars van gronden die door een bestemmingswijziging een meerwaarde kunnen realiseren. Dat is bijvoorbeeld het geval als landbouwgrond wordt omgezet naar bouwgrond of zone voor industrie.
Op 15 oktober verstuurde de Vlaamse Belastingdienst aanslagbiljetten voor planbatenheffing naar perceelseigenaars binnen het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) «Afbakening Zeehavengebied Antwerpen». Aangezien de Raad van State een deel van het GRUP schorste, leidde dat tot verwarring. Voor de eigenaars in het gebied dat door de Raad geschorst werd,  worden alle rechtsgevolgen – waaronder ook de planbatenheffing – bevroren. Omdat de termijn waarin de aanslagbiljetten verstuurd moeten worden wettelijk is vastgelegd, werden alle aanslagbiljetten gelijktijdig verstuurd. Ten onrechte werd geen verduidelijkende brief rond de impact van de schorsing van het RUP voor ieders specifieke situatie meegestuurd. Ook de wel ingesloten folder kwam onvoldoende tegemoet aan de vragen die hierrond rezen.
In ieder geval moet de planbatenheffing op dit ogenblik vooralsnog door niemand betaald worden, noch door eigenaars voor wie de schorsing van het GRUP geldt, noch door eigenaars van percelen binnen de niet-geschorste delen van het GRUP. De planbatenheffing moet immers pas betaald worden wanneer zich een «startfeit» voordoet. Dat betekent dat de heffing betaald moet worden wanneer de meerwaarde op de gronden effectief gerealiseerd wordt, bijvoorbeeld door een verkoop van het perceel, of door het verkrijgen van een bouw- of verkavelingsvergunning. Ook voor mogelijke nalatigheidsintresten hoeven de betrokkenen niet te vrezen. Die worden immers pas gevorderd nadat de heffing verplicht te betalen is, wat dus nu nog niet het geval is.
Gezien de specifieke situatie van elk deelgebied binnen het GRUP bereidt de Vlaamse Overheid communicatie op maat voor. Naast een gepersonaliseerd schrijven dat volgende week naar alle eigenaars zal worden verstuurd, worden aanvullend op 12 en 13 november zitdagen georganiseerd. Daar kunnen de betrokkenen dan met hun vragen terecht bij ambtenaren van zowel Mobiliteit, Ruimtelijke Ordening als de Vlaamse Belastingdienst.
Wij kregen bovenstaande tekst via districtsburgemeester Carl Geeraerts (sdl)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder