Bedrijvenpark Abtsdreef creëert ruimte voor 33 extra lokale ondernemers

Het bedrijvenpark creëert ruimte voor 33 extra lokale ondernemers

STABROEK – Op vrijdag 25 augustus werd het officiële startschot gegeven van de afbraakwerken langs de Abtsdreef in Stabroek voor de tweede fase van het nieuwe bedrijventerrein. Kempisch projectontwikkelaar Jeni Real Estate trekt er twee bedrijfsverzamelgebouwen op, goed voor 33 bedrijfsunits met variërende oppervlaktes van 144 tot 398 m2. De ideale locatie voor lokale ondernemers én specifiek voor bedrijven met haven gebonden activiteiten. De ondernemers zullen in de loop van zomer 2024 hun intrek kunnen nemen.

een toekomstbeeld: copyright Jeni Real Estate

Bedrijvenpark Abtsdreef is vlot bereikbaar en op het bedrijventerrein wordt voldoende parking voorzien voor medewerkers en bezoekers. Iedere bedrijfsunit wordt standaard casco opgeleverd, zodat elke ondernemer er nog alle kanten mee uit kan. De inrichting en verdere afwerking zijn afhankelijk van de activiteit van de eindgebruiker. De units zijn ideaal geschikt voor productie, opslag en kan er ondersteunend een kantoorruimte of showroom in voorzien worden. Jeni Real Estate kan de unit op vraag van de klant ook van a tot z afwerken door hun in-house interieurarchitecte.

Het officiële startmoment met Sarah Demartelaere, schepen Patrimonium, Mobiliteit en Landbouw,
CEO Jeni Real Estate Geert Van Stappen, Rik Frans burgemeester Stabroek
en Danny De Kerf (vorige eigenaar van de site),

De afbraakwerken zijn gestart

Future proof
Steeds meer wordt er in de ontwerpen en uitvoering van bedrijfsunits nagedacht over de toekomst. Dat uit zich in wachtbuizen die gelegd worden op strategische plaatsen om later laadpalen te kunnen installeren. Wanneer ondernemers dan beslissen om die stap te maken is het heel gemakkelijk en maken ze geen onnodige kosten door bijvoorbeeld opnieuw te breken.   

Het park is volledig gasloos en we stimuleren bedrijven om zoveel mogelijk te kiezen voor CO2 neutraliteit. Dat doet Jeni Real Estate door een zwaardere draagkracht voor de daken te voorzien. Op die manier kunnen bedrijven, wanneer ze de stap wensen te zetten, kiezen voor warmtepompen en/of zonnepanelen om zo volledig te opereren op groene stroom.

copyright Jeni Real Estate

Ervaring in Stabroek
“We zijn fier dat we de eerste fase van het park reeds succesvol konden opleveren. Veel ondernemers die net te laat waren voor fase 1, konden we nu een plaats geven in fase 2. Er is dus zeker een markt in Stabroek voor ons product. De locatie van het project is specifiek interessant voor bedrijven met haven gebonden activiteiten. Shipcare bv is alvast één van de kopers van fase 2. Zij zijn gespecialiseerd in scheepsherstellingen. Maar zoals op al onze parken zien we een mix van bedrijven die actief zijn in allerhande sectoren. Het is fijn dat we opnieuw ruimte kunnen creëren voor de lokale ondernemer.” Aldus Kristof Van Den Brande, Algemeen Directeur Projectontwikkeling van Jeni Real Estate.

“Het zal een bedrijvenpark worden dat ongetwijfeld een sterke en gekende rol zal spelen in de ondernemerswereld van ons Stabroeks Polderdorp en omstreken. Stabroek en het noorden van Antwerpen zullen er goed bij varen wat betreft werkgelegenheid” zegt burgemeester Rik Frans.

Van Patattenkot tot Bedrijvenpark
Burgemeester Rik Frans schetste het verloop van Patattenkot tot Bedrijvenpark: “De landbouwschool (het huidige PITO) opgericht in 1926 zag eind jaren twintig dat er iets moest gebeuren rond het correct opslaan en bewaren van plant- en zaaigoed. Er werd in 1932 met enkele landbouwers een coöperatieve opgericht “De Vereniging voor Zaad en Pootgoed van de Antwerpse Polders”. Na Wereldoorlog II werd een eerste magazijn opgericht. Toen het te klein werd, werd een nieuw gebouw opgetrokken van 51meter lang en 35 meter breed. Het gebouw deed dienst voor de opslag van poot- en bewaaraardappelen en kreeg in de volksmond de naam Patattenkot. Een jaar later kwam er een extra gebouw van twintig meter hoog, dat dienst deed voor het drogen en kuisen van granen. Drie jaar na de oprichting van het silogebouw stopt de coöperatieve. Nadien kwam er nog een kippenmesterij, handel in veevoeders. Tot het in 1984 aangekocht werd door Cuba Natie. Zij bouwden er nieuwe magazijnen en kantoren.  In mei 2022 gingen de hangars van Cuba Natie tegen de grond en werd de start gegeven van een nieuwe KMO-Zone”.

Jeni Real Estate voorzag er twee gebouwen. Het eerste van 2.394 m2 groot biedt onderdak aan 10 units. Het andere gebouw meet 2.425 m2 en telt 11 units. De tweede fase/uitbreiding van het bedrijvenpark omvat 33 moderne units.  15 van de 33 bedrijfsunits werden toegezegd, nog voor de officiële lancering van de commercialisatie, die nu van start gaat samen met het startschot van de afbraakwerken.  Op bedrijvenpark  van 24.612 m² wordt in totaal 11.338 m² bebouwd.  Her en der staan er groenperken en zijn er bomen geplant.  Om het water te bufferen, werd er terug een open watergracht aangelegd. Een gescheiden rioleringstelstel op zo’n oppervlakte is ook een plus.

Bedrijvenpark Abtsdreef in Stabroek is een ontwerp van mortelmans-vantricht architecten. De hoofdaannemer van het project is Martens Constructies uit Hoogstraten.

De participanten van het Bedrijvenpark

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

  1. Tof voor de uitbreiding van bedrijven voor de gemeente.

    Spijtig genoeg gaat de afbraak gepaard met nachtelijk lawaai (vrijdagnacht op zaterdag.

    Er wonen nog altijd mensen in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *