BASF Antwerpen en Citymesh samen in de digitale versnelling dankzij 5G-netwerk

HAVEN – BASF Antwerpen springt mee op de innovatie-hogesnelheidstrein en bouwt samen met telecom-operator Citymesh het eerste private 5G-netwerk in de haven van Antwerpen. Zo optimaliseren ze niet alleen de veiligheid van de site, denk brandpreventie en monitoren van teams. Ook verhogen ze zowel de duurzaamheid als efficiëntie van de haven.

Met meer dan 50 productie-installaties op meer dan 600 hectare site is dit een waar technologisch huzarenstuk. “Een privaat 5G netwerk is een logische stap in de enorme digitale versnelling waarin zowel BASF als de sector zit. De switch naar een privaat 5G netwerk zorgt onder meer voor een veiliger netwerk en een pak meer bandbreedte. Ook op vlak van beheerbaarheid brengt het alleen maar voordelen. Al deze elementen zorgen er bijvoorbeeld voor dat onze logistieke toepassingen niet alleen sneller, maar ook stabieler worden. Nu al hebben we een twintigtal toepassingen in het vizier en elke dag ontdekken we er nieuwe. Zo kunnen we o.a. de mensen van onze interventiedienst nog beter opvolgen en ondersteunen. Maar ook naar brandveiligheid en onderhoud zijn de opties legio.”aldus Steven Werbrouck, Expert Network Connectivity bij BASF.
Dit project wordt door de duidelijke industry 4.0 ambities en de internationale relevantie van BASF gezien als een katalysator voor de adoptie van private 5G netwerken. Zeker binnen de industrie een must naar versnellen, automatiseren, verduurzamen en beveiligen van processen toe,” aldus Joeri Tranchet, COO van Citymesh.


Gezien zowel BASF als Citymesh innovatieve trendsetters zijn binnen hun sector is de samenwerking een evidentie. Ook de FOD Economie ziet voordelen in dit private netwerk en kent subsidies toe. Dit project past namelijk perfect binnen het plan van de Federale Overheidsdienst Economie voor de uitrol van 5G in België. Naast het creëren van een stabiel netwerk voor bedrijfskritische toepassingen, willen BASF Antwerpen en CityMesh enerzijds hun ervaring openstellen naar de gehele sector en bij uitbreiding naar de 5G community in de industrie. Anderzijds is dit een volgende stap in de flukse groei van Citymesh, waarbij ondertussen toepassingen kunnen gebouwd worden op het volledige spectrum, van 0G tot 5G. Dit gebeurt nu concreet op de site.

De komende twee jaar zal BASF Antwerpen, in samenwerking met Citymesh, een eigen privaat netwerk installeren op haar site in Antwerpen, alsook enkele industriële toepassingen op dit netwerk activeren. Concreet gaat het in eerste instantie om volgende toepassingen: Push-to-X in plaats van walkie talkie: door het huidige walkie-talkie netwerk om te zetten naar PTX (push-to-x) breiden we communicatiemogelijkheden op het terrein uit: locatiegegevens voor snellere interventies, livestreaming, monitoren van gezondheidsgegevens, etc.
Video surveillance: dankzij het 5G netwerk kunnen we een volledige camera-dekking garanderen van het terrein, nodig voor o.a. brandveiligheid. Nu kunnen we ook switchen naar slimme camera’s met sensoren, waardoor we bijvoorbeeld waterzuiveringsinstallatie kunnen monitoren.
Logistiek: toepassingen ter ondersteuning van onze logistieke processen op het terrein en in onze haven: denk aan track&trace, automatisering en performantie.

©BASF

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder