Architecten-onderzoekers bestuderen de her-bewoning van Doel vanuit houten wooncontainer


Op zaterdag 24  juni arriveerde vroeg de Doelland-Ark, een houten container op een braakliggend terrein in Doel. De constructie werd speciaal geproduceerd in Slowakije, arriveerde met uitzonderlijk vervoer om 11.00 uur in Doel en opende omstreeks 12 uur haar deuren. In amper één uur tijd werd zo een hedendaagse, compacte en ecologische werkwoning geïnstalleerd. De KU Leuven zet dit innovatief architectuurontwerp in als een wetenschappelijk basisstation. Gedurende de komende dagen zullen docenten en studenten van de architectuuropleiding hun onderzoek naar de ruimtelijke kwaliteiten en potenties van Doel en de omliggende gehuchten en polders van hier uit verder zetten. Ook de leefbaarheid van het dorp wordt onder de loupe genomen. Die staat immers onder grote druk door vandalisme en verloedering van de open ruimte.
De houten container werd geplaatst in de Hooghuisstraat, recht tegenover het oude klooster van Doel, op de aslijn tussen de kerktoren en de kerncentrale, waar vroeger huizen stonden. Sinds de afbraak er van woekerde hier het onkruid, raakten parkeergarages in verval en verdwenen speelplekjes en een gedichtentuin onder een wildgroei van struiken en grassen.
De Doelland-Ark meet 3 bij 9 meter en is voorzien van een keuken, een badkamer, een verwarming en twee terrassen. Door een gevelgroot raam biedt het de onderzoekers een breed uitzicht over de omgeving. Door de bemanning van het veldstation, waar ook aan ontwerpwerk, rapportering en consultatie wordt gedaan, wordt zo ook de Hooghuisstraat en het naastliggende terrein gemonitord, wat voor sociale controle zorgt. De KU Leuven wil het Doelland-project binnenkort ook aan de lokale overheden presenteren.
De Doelland-Ark blijft operatief in Doel tot 3 juli. De tentoonstelling Doelland-Expo is tijdens de weekends open voor publiek tussen 13 en 18 uur in OC De Doolen, Engelsesteenweg 8 te Doel. De Doelland website is sinds heden actief: zie www.doelland.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *