Arboretum renoveert oude dokterswoning tot dienstwoning

-cottage-aroretum21

Oude cottage wordt gemoderniseerd

De voormalige gezinswoning van dokter Zaman, oud-burgemeester van Kalmthout, wordt gerestaureerd.  Het gebouw is nu een onderdeel van Arboretum Kalmthout. Tegen de zomer van volgend jaar is de cottage gerenoveerd in de stijl van honderd jaar geleden, maar aangepast aan de normen van onze eeuw.
Vijf jaar geleden kocht de provincie een stuk grond van een halve hectare dat paalt aan de botanische tuin. Dankzij die aankoop kon de toegang tot het arboretum beter worden aangelegd, zodat niet alleen de toegang verbeterde, maar ook de uitstraling van het domein toenam.
“Op dat stuk grond bevinden zich schitterende bomen van meer dan honderd jaar oud, die de collectie van het arboretum verrijken. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de Japanse esdoorns en de robuuste tamme kastanje. Maar op dat domein bevindt zich ook de oude woning van dokter Zaman. Die was in de loop der jaren helemaal overwoekerd door klimplanten en groen.  Pas toen we de woning van onder het groen vandaan haalde, werd het meteen duidelijk dat we deze prachtige cottage moesten behouden”, legt directeur Abraham Rammeloo uit.
Van de oorspronkelijke cottage zijn alleen twee kleine zwart-wit foto’s bekend. De uitbreidingsplannen die de Antwerpse architect F. Vaes tekende, zijn wel bewaard. Het huidige gebouw is voor een groot deel volgend die plannen uitgevoerd. Ze vormden een nuttige informatiebron voor de architecten Gerd Cryns en  Sofie Van Goethem, die de huidige restauratie uittekenden.
Wanneer het oudste gedeelte van de cottage werd gebouwd, is onduidelijk. De bekendste bewoners waren dokter Armand Zaman en zijn gezin. In de loop van de jaren twintig en dertig van vorige eeuw breidde het gezin Zaman uit en werd ede woning vergroot met extra slaapkamers en een grote woonkamer.  Het gezin telde immers vijf opgroeiende zonen. In de cottage had dokter Zaman zijn praktijk met een kleine apotheek.
Inga Verhaert is als gedeputeerde voor Provincie Antwerpen verantwoordelijke voor het Arboretum Kalmthout : “Sedert de jaren dertig van de vorige eeuw is er structureel niets meer veranderd aan die woning. Dat is aan de ene kant een goede zaak, want het oorspronkelijke gebouw is zo intact gebleven. Maar het wil ook zeggen dat het helemaal niet is aangepast aan de moderne normen en verplichtingen inzake bijvoorbeeld energieverbruik.  Voor de provincie is het belangrijk dat onze gebouwen zo klimaatvriendelijk mogelijk zijn.  Het leek ons vanzelfsprekend om aan de buitenkant van de oude cottage niets te veranderen, maar om het gebouw wel in orde te brengen met de bouwnormen die nu gelden. Wanneer de cottage tegen de volgende zomervakantie helemaal is gerenoveerd, hebben we te maken met een bijna energieneutraal gebouw. Het authentieke van meer dan honderd jaar geleden is dan behouden, maar verrijkt met wat nu op bouwtechnisch vlak geldt”, onderstreept Inga Verhaert.
 “De cottage is geïntegreerd in de voortuin van Arboretum Kalmthout. Lange blokhagen van taxus verbinden de verschillende gebouwen en zorgen voor eenheid van aan de spoorweg tot aan de oprijlaan van het domein.  Van het Vangeertenhof tot aan de cottage verrijst ook de oude doorkijkhaag. Dat is een haag in rode beuk met rechthoekige openingen al een soort ramen. De tuin achter de cottage is deze lente al opengesteld voor bezoekers. Die maakte immers deel uit van de boomkwekerij die uitgroeide tot het huidige Arboretum”, aldus nog directeur Rammeloo.
Info : www.arboretumkalmthout.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *