Antwerpse haven boerde weer goed in 2011

De haven van Antwerpen zal dit jaar naar verwachting 186,4 miljoen ton goederen behandelen. Dat is een stijging van 4,6 procent in vergelijking met 2010, toen 178,2 miljoen ton goederen werden overgeslagen.
Dat blijkt uit cijfers die gedelegeerd bestuurder Eddy Bruyninckx gisteren bekend maakte. Bruyninckx zei dat de eerste zes maanden bijzonder goed waren. ‘Toen was er niet alleen een herstel na het dieptepunt van 2009, maar waren we goed op weg naar een record’, zei hij. ‘De daarop volgende 4 maanden was er echter een vertraging. En de jongste twee maanden werden getemperd door een veel zwakkere omzet. De terugval nam echter gelukkig niet de omvang aan van deze in 2009.’ Aldus de havenbaas die voor 2012 een status quo verwacht.
Alles bijeen was er voor het afgelopen jaar reden tot optimisme. De containeroverslag groeide met 2,2 procent. Dat lijkt weliswaar matig, maar Bruyninckx legt uit dat er in 2010 hoge groeicijfers waren, die deze van 2011 enigszins doen verbleken.
Opvallend is ook dat het vloeibaar massagoed (onder meer ruwe olie, petroleumderivaten en -producten, vloeibare chemicaliën) het opmerkelijk goed doet met een groei van 12,4 procent. Een rol hierbij spelen de investeringen die de voorbije jaren in tankopslag werden gedaan. Die brachten onder meer de omvorming van vroegere stukgoedkaaien met zich tot kaaien voor vloeibaar massagoed.
Minder gunstig dit jaar waren de cijfers van het droog massagoed. Die daalden met 6,5 procent tot 18.489.652 ton, vooral een gevolg van de verminderde aanvoer van ertsen en meststoffen. Het arbeidsintensieve stukgoed, (ijzer en staal, fruit, non-ferro metalen, houtproducten, meststoffen en suiker) daarentegen leeft op met 14,7 procent. Die toename maakt echter het verlies van de voorbije jaren nog lang niet goed.
In het algemeen scoorde de tewerkstelling van havenarbeiders wel beter dan de voorbije jaren, met tot en met november 4 procent meer uitgevoerde taken dan vorig jaar.
Het aantal zeeschepen steeg: in 2011 waren er 15.230, wat een toename is van 3 procent.
Bruyninckx richtte zich ten slotte tot het loodswezen. Dat is volgens hem ondoorzichtig wat betreft de financiering als de werkregeling. ‘Het gaat niet om de individuele loodsen die erg bekwaam zijn, maar om de organisatie’, verduidelijkte de havenbaas. Hij wil dat er tegen de lente een minder ingewikkelde aanloopregeling komt die beter inpeelt op de sluisdiensten en de sleepboten en loodsen in de haven. (sdl)

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder