Antwerpse forten verdienen plaats als werelderfgoed

Het (jaarlijkse) evenement waar de Antwerpse fortengordel centraal staat was weer een schot in de roos. Mede door de rol van de forten tijdens de Eerste Wereldoorlog centraal te zetten,  in het herdenkingsjaar 2014, en door een gevarieerd programma voor jong en oud vonden vele duizenden bezoekers hun weg naar één van forten of de activiteiten.
Volgens Dirk Van Mechelen wijst dit er nogmaals op dat de Vlaamse Regering zich heeft vergist door alleen gedenktekens en kerkhoven uit de Westhoek voor te dragen bij Unesco voor een erkenning als werelderfgoed.
“De Eerste Wereldoorlog kan niet begrepen worden zonder de Antwerpse forten. In de jaren voor de Eerste Wereldoorlog investeerde de Belgische Regering bijzonder veel middelen in de verdediging van strategische plaatsen zoals de Antwerpse haven. Tot op vandaag blijven deze forten belangrijke materiële getuigen van één van de meest belangrijke bladzijden van onze recente geschiedenis”, verduidelijkt Dirk Van Mechelen.
“Tijdens de fortendag kon iedereen kennismaken met de veelzijdigheid van de forten: soms staat de historische waarde centraal, soms zijn het ideale ontmoetingsplaatsen en in andere gevallen primeren de natuurwaarden. Met al deze aspecten konden de bezoekers kennismaken tijdens de fortendag. Het geeft meteen aan welke toeristische (en dus ook economische) meerwaarde de Antwerpse fortengordel heeft”, gaat Van Mechelen verder.
“Ik blijf het een gemiste kans vinden dat bijvoorbeeld het fort van Liezele (Puurs) als best bewaarde fort uit die periode en bij uitbreiding de belangrijkste relicten van de Antwerp-Turnhoutstellung niet werden weerhouden als kandidaat werelderfgoed. Niet alleen mag en kan hun historische betekenis niet worden onderschat. Tegelijkertijd zou het er ook voor zorgen dat de vele (binnen, maar vooral) buitenlandse bezoekers zich bewust worden van de waarde van deze relicten en er een bezoek aan brengen. Ik zal niet nalaten dat te blijven herhalen zodat de plannen van de Vlaamse Regering toch nog worden aangepast”, besluit de voormalige erfgoedminister.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *