Ambachtelijk ijs uit de bakbrommer

Putte- De ijsverkopers hebben het weer de laatste weken niet echt mee. Dat neemt niet weg dat Erna Dekkers (45) en Bart Cleiren (43) blijven toeren met hun oldtimer ijsbakbrommer. Nu het goede weer in het vooruitzicht komt, kan je hen steevast vinden aan de rotonde aan het Ravenhof. Daar verkopen ze hun ambachtelijk geproduceerd ijs. Niet alleen hun ijs is een aantrekkingspunt, ook hun oldtimer lokt menig voorbijganger. “Deze Apollo-Gazelle dateert uit begin jaren zeventig. Hij heeft een tweetaktmotor en haalt ongeveer dertig km per uur. Zijn draairadius is groter dan die van een modale gezinswagen en dit model is amper vijf jaar gebouwd”, weet Bart Cleiren.
Twee jaar geleden zetten het koppel de grote stap naar een eigen ijszaak N’-Ice. Een deel van hun woning werd productie-unit voor ambachtelijk geproduceerd ijs. Van hieruit vertrekt het koude lekkers naar restaurants, feestzalen en privé- en straatfeesten. Sedert kort kunnen ook particulieren bij hen terecht voor één of meer liters van het lekkers.
Bij zonnige dagen rijdt Bart uit met de ijsbakbrommer. Dat was ooit anders. “De eerste jaren deed ik mijn ronde met een ouderwetse en loodzware bakfiets met ingebouwde koeling. Een goede fysieke conditie was een absolute vereiste. “Naast het gewicht van de triporteur en de koelinstallatie heb je nog eens het gewicht van het ijs. Wanneer ik thuis vertrok, moest ik meer dan honderd kilo voortduwen. Ik verzeker je, zo rijd je geen Ronde van Vlaanderen.” Binnen afzienbare tijd zorgde het zware gevaarte voor lichamelijke lasten.
Vanaf toen begon de zoektocht naar een oplossing. “Die vonden we via internet bij een particulier in de buurt van Venlo. Hij verkocht een bakbrommer. Die beviel ons meteen. Het dakje zat er al op en toevallig was hij ook geschilderd in onze bedrijfskleuren. Het was midden in de winter en Vlaanderen en Nederland lagen onder een dik sneeuwtapijt. Ik kon de bakbrommer niet gaan halen. Gelukkig was de verkoper bereid het aanbod van het net te halen. Zodra de weg bereidbaar was, ben ik de ijsbrommer gaan halen. Een vriend van ons wilde hem ombouwen tot een ijsbakbrommer. Dat wil zeggen dat er onder meer een goede koelinstallatie moet inzitten die het ijs op -18° houdt. Na enkele weken hard labeur kwam onze N’-Icemobiel terug thuis”, aldus Bart Cleiren. In vergelijking met de bakfiets vindt Bart dit een geweldige verbetering. “Je moet wel leren rijden met zo’n bakbrommer. Wanneer we bijvoorbeeld op een markt staan, moet ik goed opletten dat ik een plek heb waar ik voldoende kan manoeuvreren om hem in en uit te rijden
Info :  www.niceroomijs.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *