Afvalbeleid verandert in januari

Voor het eerst sedert acht jaar worden de retributies voor het gebruik en verwerken van afval aangepast. De Stabroekenaar betaalt minder voor het gebruik van groencontainers , meer voor het verwerken van afval. Zelfstandigen en kmo’s betalen meer voor het gebruik van het containerpark.

Vanaf januari haalt de intercommunale Igean het Stabroekse GFT+-afval op. Dat is voor het bestuur een gelegenheid het retributiereglement aan te passen. “Het beleid is er nog altijd op gericht om de burger ertoe aan te zetten afval te voorkomen en afval selectief in te zamelen.  Met de afvalretributies kan de totale hoeveelheid aangeboden afval worden verminderd en dat betekent een minderuitgave voor de gemeente”, legt milieuschepen Rudi Staes (sp.a) uit. Omdat de verwerkingskosten de jongste jaren fel stegen en de bijdrage van de burger sedert 2003 niet meer zijn aangepast, worden de retributies vanaf januari aangepast. “Het principe van de vervuiler betaalt, blijft. Tot nu gaat te veel aandacht naar de vergoeding voor het gebruik van de groencontainers en te weinig naar de verwerking van afval. Vanaf volgend jaar draaien we de rollen om. De retributie voor het gebruik van groencontainers vermindert met een halve tot vijf euro afhankelijk van de grootte, maar de burger betaalt iets meer per gewicht. Hier stijgt de bijdrage van 0.066 naar 0.085 euro”, legt Rudi Staes uit.

Nieuw
Nu betaalt een Stabroekenaar een jaarbedrag voor het gebruik van een groencontainer. “Vanaf 2012 wordt per maand betaald. Wie in de loop van het jaar verhuist of beslist om geen container meer te gebruiken, moet dan niet meer voor de volle jaarpot betalen”, argumenteert de schepen. Bedrijven, zelfstandigen en KMO’s betalen vanaf volgend jaar meer. “Het komt erop neer dat voor groen, snoeihout, steenpuin, grofvuil en inert afval de prijs wordt verdubbeld. Voor afbraakhout en kunststoffen verhoogt de retributie met een derde.”

In centen
gebruiksrecht
containers    nu        2012    
40  l         3.5 euro        3 euro    
120 l        10                 8
240 l        20               10

gewicht    0.066          0.85

leeg  maken    
40 l          0.00           0.10
120 l        0.25           0.25
240 l       0.50            0.50

Containerpark: betaalkaart (of munten) vanaf 1 januari
Vanaf 1 januari 2012 betaal je op het betalend gedeelte van het containerpark via een automatisch betaalsysteem aan de ingang. Er werd een betaalzuil geplaatst. De toegang tot het betalend gedeelte van het containerpark is vanaf dan ook alleen mogelijk met je identiteitskaart. Op het niet-betalend gedeelte van het containerpark verandert er niets.
Hoe werkt het?

1. Bij aankomst op het containerpark steek je je identiteitskaart in de zuil.
2. Je meldt aan de containerparkwachter welke afvalstoffen je in welke hoeveelheden bij hebt.
3. De containerparkwachter controleert dit en geeft de afvalstoffen en de hoeveelheden in op zijn draagbare handcomputer.
4. Je betaalt het verschuldigde bedrag in de zuil. Betalen gebeurt bij voorkeur met een betaalkaart (Bancontact of Proton). Indien je niet over een dergelijke kaart beschikt, kan je ook met munten betalen (0,10 – 0,20 – 0,50 – 1 of 2 euro). Betalen met bankbiljetten is niet mogelijk.
De betaalzuil geeft geen wisselgeld terug. Als het te betalen bedrag bv. 1,40 euro bedraagt en je stopt een muntstuk van 1 en van 0,50 euro in de betaalzuil, dan zal het saldo van 0,10 euro geregistreerd en bijgehouden worden. Bij een volgend bezoek aan het containerpark, wordt dit bedrag in mindering gebracht van je betaling.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder