Afbraakwerken oude brandweerkazerne gestart: eerste stap naar bouw nieuw gemeentehuis

KALMTHOUT – Met de afbraakwerken van de oude brandweerkazerne is de start gegeven van de heraanleg van de ganse omgeving en de bouw van het nieuwe gemeentehuis in 2023. De afbraak van de oude kazerne, die de voorbije weken binnenin werd ontmanteld, zal drie weken in beslag nemen. Aansluitend volgen de graafwerken voor de sanering van de grond aan het gebouw. Op die plek stond vroeger immers een gasfabriek, waardoor de ondergrond moet gesaneerd worden. Die werken duren ongeveer anderhalve maand.

45 jaar kazerne

De oude brandweerkazerne werd in 1968 voor het eerst in gebruik genomen door de brandweer Kalmthout. Het was gedurende 45 jaar de uitvalsbasis van de vrijwillige brandweermannen. Niet alleen de brandweer was er gehuisvest. Ook de ziekenwagendienst van de gemeente had er hun stek en in de beginjaren deelden ze het gebouw nog met de gemeentepolitie. In 2012 verhuisde brandweer Kalmthout naar hun nieuwe kazerne, achteraan de site aan het Kerkeneind.

Verhuis

Tijdens de coronaperiode passeerden veel mensen uit de regio nog met de auto door het gebouw voor het afnemen van een PCR-test. Het gebouw deed vroeger ook dienst voor uiteenlopende socio-culturele activiteiten zoals bals, tentoonstellingen, koers op rollen, enz.

De voorbije jaren waren lokalen van de oude brandweerkazerne ingenomen door Twinkeltje met tweedehands kinderkledij en de sociale kruidenier, voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Zij kregen recent hun nieuwe stek in de voormalige voetbalkantine van Bezemheide Sport in de Gomarus Van Geelstraat. De medewerkers van de administratie openbare werken en mobiliteit, die op de eerste verdieping werkten, zijn nu tijdelijk gehuisvest in lokalen van ontmoetingscentrum Zonnedauw.

Nieuw gemeentehuis

De effectieve bouwwerken van het nieuwe gemeentehuis starten volgens de planning in het voorjaar van 2023. Het oude gedeelte met de raadzaal wordt gerenoveerd met respect voor de erfgoedwaarde. De kantoren worden afgebroken en vervangen door een volledige nieuwbouw. Daar komen alle gemeentelijke diensten samen die nu werken vanuit 5 verschillende gebouwen, waaronder ook het OCMW.

Voor het nieuwe gemeentehuis komt een groen belevingsplein. Achteraan komt de nieuwe parking, die bereikbaar wordt vanuit het Kerkeneind en Rozeneind. De administratieve diensten van het gemeentehuis verhuizen tijdens de werken naar een kantoorgebouw vlakbij in de Driehoekstraat. Samen met de omgevingswerken duren deze werkzaamheden alles samen 2 jaar.

©gemeente Kalmthout

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder