Aertssen en Natuurpunt wisselden van stoel

De firma Aertssen uit Stabroek wenst zich te profileren als een bedrijf waarin duurzaamheid hoog in het vaandel wordt gedragen. Daarom werd de jongste jaren fel ingezet op ecologisch verantwoorde projecten, waarbij waar mogelijk zelfs stukken land werden teruggeven aan de natuur. Desondanks ontstonden in het verleden wel eens conflicten met natuurorganisaties zoals Natuur en Bos en Natuurpunt.
Om elkaars standpunten en inzichten beter te begrijpen ging Greg Aertssen graag in op een voorstel om een dag van job te wisselen met Chris Steenwegen, algemeen directeur van Natuurpunt. Op 8 oktober ’14 ging hij de uitdaging aan en werd hij rondgeleid op enkele werven van Natuurpunt, waar hij kon vaststellen dat veel inspanningen worden geleverd om mensen met weinig zicht op een arbeidsplaats toch een kans te geven. Bijkomend voordeel daarbij is dat deze ‘sociale’ economie de ‘reële’ economie niet verstoort. Chris Steenwegen werd rondgeleid in de gebouwen van Aertssen en maakte kennis met enkele werknemers. Hij vernam onder meer dat dochterbedrijf Shipit vandaag met binnenschepen meer tonkilometers goederen vervoert over water dan de hele Aertssen groep over land. Vervolgens werd halt gehouden bij dochterbedrijf Antwerp Recycling Company (ARC), pionier in de Belgische recyclagesector. Daar kon hij kennismaken met het bedrijf dat gespecialiseerd is in het verwerken van bouw- en slooppuin. Daarna werd in de Antwerpse haven een windmolen in opbouw bezocht. Deze windmolen wordt gebouwd door het Havenbedrijf, Vleemo en Aspiravi, op de voormalige Opel terreinen, in Oorderen dus. Het kraanbedrijf van Aertssen verzorgt er alle hijswerken.
Landbouwers niet verdrijven
De namiddag werd ingezet met een bezoek aan ons zonnepanelenpark Terranova Solar op de Gipsberg in Zelzate. Het voormalige zwaar vervuilde fabrieksterrein van 135 ha onderging hiervoor een totale transformatie. Het nieuwe zonne‐energiepark is goed voor 15 MW vermogen, waarmee 4.000 gezinnen van groene stroom kunnen worden voorzien. Op deze manier is wat ooit een ecologische ramp was uitgegroeid tot een toonaangevende ecologische droom. Om de dag af te sluiten werd afgesproken op de Hedwigepolder, waar het aannemingsbedrijf instaat voor de opbouw van nieuwe Scheldedijken in wat een nieuw intergetijdengebied zal vormen voor de Schelde. In een afsluitende babbel ter plaatse tussen Greg en Chris werd duidelijk dat Aertssen en Natuurpunt veel dichter bij elkaar aansluiten dan initieel gedacht. Het idee dat natuurbehoud en reële economie met elkaar in conflict zijn werd zo voorgoed naar de prullenbak verwezen, met dien verstande dat landbouwers niet mogen worden verdreven van hun gronden ten voordele van natuurinrichting. Natuurbehoud en reële economie gaan hand in hand, bijvoorbeeld rond recyclage, wind- en zonne-energie. Met die bemerking dat duurzaam ondernemen niet kan standhouden zonder dat er een economisch model aan gekoppeld is. Daar ligt de sleutel indien men duurzaam wil ondernemen. Een boodschap die de Aertssen groep meer dan begrepen heeft.
Wij ontvingen bovenstaand verslag van Yannick Renier, manager bij Aertssen, die de ontmoeting tussen Greg Aertssen en de directeur van Natuurpunt, Chris Steenwegen, volgde. Wij hopen dat deze positieve ontmoeting niet zonder gevolgen blijft voor wat zich thans voordoet op Linker- als Rechteroever, waar inderdaad het conflict tussen de oorspronkelijke gemeenschap en sommige milieu-activisten steeds groter wordt.(Staf De Lie)

De directeur van Natuurpunt en Greg Aertssen die één dag van stoel verwisselden
De directeur van Natuurpunt en Greg Aertssen die één dag van stoel verwisselden

 
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder