Activiteiten Polderse Reddingsclub Lid van de Vlaamse Reddingsfederatie

Samen met de opstart van het nieuwe schooljaar heeft de Polderse Reddingsclub een aanvang genomen met haar activiteiten.   
De bedoeling van de club is om het reddend zwemmen meer bekendheid te geven in de Polder, en de jongeren een nieuwe en uitdagende sport te laten beoefen.  
Reddend zwemmen is zwemmen met een bijkomende reddingstechniek, met als doel iemand uit het water te kunnen redden in een levensbedreigende situatie.  
De sporttak omvat twee grote delen. Enerzijds leert men verschillende reddingstechnieken, die worden getest in wedstrijden.  De verschillende disciplines, hinderniszwemmen, pop slepen, …,  worden individueel of in groep geoefend in een zwembad.
Ook de Simulated Emergency Response Competition is een deel van het reddend zwemmen. Hier wordt een team van redders getest op alle vaardigheden die vereist zijn bij een redding.  Het team krijgt een onbekende situatie voorgeschoteld die ze zo goed mogelijk moeten inschatten en binnen de 4 minuten moet oplossen. Het is het toepassen van de geleerde reddingstechnieken in een realistische situatie.
Anderzijds is er het reddend zwemmen in open water.  Deze discpline is bij ons beter gekend vanuit de serie bay-watch.  In deze competitie zijn beach flag, lopen op het zand (beach run), beach sprint, zwemmen in de branding, de meest gekende proeven. Maar ook de IRB wedstrijden vallen onder dit deel. Het is in deze discipline, redding met een boot, dat onze jeugdploeg in mei 2012 een gouden medaille heeft behaald op de Duitse Kampioenschappen.  
Het reddend zwemmen biedt dus aan jongeren vanaf 8 jaar, met een zwembrevet van 25 meter heel wat mogelijkheden. De jongsten kunnen hun zwemtechniek verbeteren en leren hoe ze in team moeten werken. Zij kunnen ook deelnemen aan wedstrijden.  
Het reddend zwemmen is dus een gezonde, leuke en levensreddende sport, waarbij je niet enkel bijkomende zwemtechniek kan leren kennen, maar ook andere vaardigheden krijgt aangeleerd.  Zo is er op regelmatig basis een EHBO – opleiding, gedoceerd door erkende redders.
Mocht u na het lezen van dit artikel meer info wensen dan kan u contact opnemen met An Nuyens op het e-mailadres annie.Nuyens@telenet.be, en binnnenkort, de website is under construction,  kan je ook surfen naar www.poldersereddingsclub.be  Wenst u zelf eens te ervaren wat reddend zwemmen betekent dan kan u dit komen uitproberen elke donderdag van 16.45 tot 17.45 in het zwembad De Schinde, Oorderseweg te Ekeren.
Wat breng je mee :  een handdoek en een zwembroek of badpak, eventueel een zwembril en zwemvliezen.   Je zwembrevet van 25 meter zwemmen en de leeftijd van 8 jaar bereikt hebben.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *