Achter de schermen van de tweede grootste haven van Europa

Delwaide Deurganck
De Antwerpse haven is de tweede grootste haven van Europa. Meer dan 149.000 mensen verdienen hun brood dankzij de haven waar jaarlijks miljoenen tonnen goederen worden verhandeld. Heel wat bedrijven hebben de haven als thuisbasis en zorgen van daaruit voor de bevoorrading van winkels of voor de aanmaak van essentiële grondstoffen. De haven is het kloppend hart van de Vlaamse economie en een onmisbare schakel in ons dagelijks leven. Toch blijft de haven nog te vaak onzichtbaar.
Daarom voegt het Havenbedrijf een nieuw initiatief toe aan het rijtje van initiatieven dat het de jongste jaren heeft genomen om een brug te slaan tussen de haven en haar omgeving. Vanaf aanstaande zaterdag zal op de regionale televisiezenders ATV & TV Oost een nieuwe zesdelige reeks te zien over de haven. De reeks kreeg de naam ‘Haven en Goed’, en draagt daarmee dezelfde naam als de havenkrant die ook volgende week weer in de brievenbus van meer dan 300.000 omwonenden van de haven valt.
Haven & Goed
‘Haven & Goed’ zal vanaf zaterdag 10 september worden uitgezonden op ATV & TV Oost in de lus van 9.00 uur tot en met 18.30 uur en op zondag in de lus van 9.00 uur tot 15.00 uur. Tijdens de week wordt het programma heruitgezonden tussen 10.00 en 17.00 uur. In de eerste aflevering nemen onder meer Anthony, Masango, Guy en Ronny de kijker mee achter de schermen van Vollers, Molenbergnatie en Belgian New Fruit Wharf. Zo vertellen Anthony en Masango bijvoorbeeld welke weg koffie al heeft afgelegd, alvorens die ’s morgens in uw kopje belandt.
Het programma belooft een boeiende ontdekkingstocht doorheen de haven te worden. En wie benieuwd is naar meer, kan onder meer op de website van het Havenbedrijf terecht: www.portofantwerp.com. (sdl)
Op http://www.portofantwerp.com/nl/belang-van-de-haven staan getuigenissen van bedrijven als sauzenproducent Manna, supermarktketen Colruyt en chocoladeproducent Barry Callebaut. De eerste heeft de haven nodig voor export : een derde van de omzet van dit in Wijnegem gevestigde bedrijf wordt gerealiseerd dankzij uitvoer via de haven. De tweede zou zijn wijnrekken niet zo gevarieerd kunnen vullen zonder de haven en de derde is voor de aanmaak van onze befaamde zoete zonde afhankelijk van de aanvoer van cacao via de haven.
Met onderstaande link kan u de trailers van de eerste aflevering downloaden.
http://www.havenvanantwerpen.be/transfer/file.php?fn=OHHpg2N3eCFMsgh-wetransfer-289339.zip
Haven beleven
Wie de haven niet enkel achter zijn scherm wil beleven, kan op zaterdag 17 september terecht aan het Churchilldok voor de tweede editie van de Port of Antwerp Havenrun. Voor de tweede en meteen allerlaatste keer worden de terreinen van de voormalige Opelfabriek ingenomen door lopers die een uniek parcours langsheen havenbedrijven en containers voorgeschoteld krijgen. Inschrijven kan nog via havenrun.be.
Tijdens het laatste weekend van september zwaaien de deuren van het nieuwe Havenhuis voor de allereerste keer open voor het grote publiek. Het Zaha Hadidplein is ’s avonds het decor van een groots en gratis openingsfeest dat afgesloten wordt met vuurwerk. Overdag kan je in het Havenhuis terecht voor gratis rondleidingen. Er werden reeds heel wat rondleidingen gereserveerd, maar via de website http://www.portofantwerp.com/nl/inkijk-het-havenhuis vind je steeds de laatste informatie over beschikbare rondleidingen.
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *