Op donderdag 24 november organiseert Landelijke Gilde Kapellen & Hoevenen i.s.m. de deputatie van de Provincie Antwerpen en de directie, leerkrachten en leerlingen van PITO een academische zitting met gastspreker Alain Vermue in te Stabroek. Alain Remue staat al meer dan 20 jaar aan het hoofd van de Cel Vermiste Personen. Tijdens deze boeiende lezing gunt de heer Alain Remue ons een blik achter de schermen, het zoeken naar mensen die onrustwekkend verdwenen.
“Zeg nooit, nooit!”
“Als er iets is wat je in je leven nooit wil zijn, dan is dat wel de ouder van een vermist kind” aldus Remue en hij kan het weten. “Het is niet iets dat af en toe gebeurt, helaas.”
Op 4 september 1995 ontving de Cel Vermiste Personen als gespecialiseerde steundienst van de Federale Politie haar mandaat, ze maakt deel uit van de Directie Operaties (DJO) van de Federale Gerechtelijke Politie.
Binnen Interpol spreekt men zelfs over “le modèle Belge”.
Het verantwoordelijkheidsdomein van de Cel Vermiste Personen omvat drie specifieke fenomenen : – onrustwekkende verdwijningen – identificatie van niet-geïdentificeerde lichamen en/of lichaamsdelen (niet ramp)
- identificatie van amnesie-patiënten (geheugenverlies)
Haar mandaat omvat 3 belangrijke basisopdrachten: coördinatie van opsporingsinspanningen, politieel en niet-politieel, verlenen van steun aan de onderzoekende politiediensten en verwerven en ter beschikking stellen van expertise, over het fenomeen en de aanpak ervan
Voor velen staat die warme augustusdag in 1996 nog steeds op hun netvlies gegrift: de ontdekking van de gruwelijke misdaden ging als een schokgolf doorheen ons land.
“In principe zijn de media geen partner van gerechtelijk werk, maar bij ons is dat anders. Wij doen vaak beroep op de media voor een opsporingsbericht.”
Nieuwe technieken maken het mogelijk een oudere zaak opnieuw onder de aandacht te brengen: “Elke aandacht die naar vermiste personen gaat, is bovendien een goede zaak. Stel dat iemand toch ergens iets weet en er altijd mee is blijven rondlopen, dan kan het dat nu iemand over de streep wordt getrokken.”
Een verdwijning staat dicht bij de mensen, het is een onderwerp dat veel mensen raakt, zeker als het gaat om kinderen, jonge mensen of bejaarden met Alzheimer.
We zijn ervan overtuigd dat dit ook nu weer een zeer interessante avond zal worden.
Donderdag 24 november om 19u30 gaan de deuren open in het PITO, Laageind 19 te Stabroek.