Aannemer herstellingswerken oud gemeentehuis vraagt faillissement aan

Kapellen-tentoonstellingsgebouw
Er komt geen einde aan de lijdensweg van de gemeente Kapellen om de nieuwe tentoonstellingsruimte in het oud gemeentehuis terug in gebruik te kunnen nemen. De aannemer, die het probleem van de waterinfiltratie nog moest oplossen, heeft het faillissement aangevraagd.  “We kunnen nu enkel afwachten hoe de afhandeling van het faillissement verder verloopt en bijgevolg geen datum vastleggen waarop de zaal opnieuw in gebruik kan genomen worden” zegt schepen Koen Helsen (Open Vld)
De gemeente Kapellen startte in maart 2011 met een prestigieus project in het centrum van de gemeente. Het oud gemeentehuis, met aanpalende veldwachterswoning, werd grondig gerenoveerd door de broers Vochten uit St.-Jobin-‘ t-Goor. De einddatum was juni 2012 maar door allerlei problemen raakte de aannemer niet tijdig klaar. Als onderdeel van de renovatie werd de kelder van de vroegere veldwachterswoning ingericht als moderne tentoonstellingsruimte waar pas in september 2012 de eerste tentoonstelling plaats had. De laattijdige opening was ook een streep door de rekening van de uitbaters van brasserie ’t Oud Gemeentehuis, die pas meer dan een maand later dan gepland konden openen. Kort na de opening van de tentoonstellingsruimte doken de eerste problemen op. In de ruimte bleek er zoveel waterinfiltratie te zijn, dat er schimmelvorming optrad. Die vormde een gevaar voor de tentoongestelde werken. De gemeente stopte de betalingen aan de aannemer en eiste een afdoende herstelling. Ook hiermee treuzelde de aannemer zo lang dat de geplande, en lang voorbereide, andere tentoonstellingen niet konden doorgaan en tot op vandaag wordt de tentoonstellingsruimte nog steeds niet gebruikt.
Dagvaarding
Na een dagvaarding van de gemeente werd een gerechtelijk expert aangesteld en begon een lange gerechtelijke procedure met verschillende plaatsbezoeken, het aanstellen van een tegenexpert en de inzet van verschillende advocaten en architecten. “We moesten de aannemer in totaal 2,4 miljoen euro betalen wat ook grotendeels gebeurt is” zegt schepen voor openbare werken Koen Helsen. “Er is nog een saldo van enkele honderdduizenden euro dat we gereserveerd hadden voor de noodzakelijke herstellingen. Voor ons is het duidelijk dat de aannemer onvoldoende maatregelen heeft genomen om bij grote regenval het water op te vangen dat van de trappen naast het gebouw loopt. Ondertussen hebben we op sommige vlakken al gelijk gekregen en gebeurden er al enkele kleine herstellingen maar het hoofdprobleem is nog steeds niet opgelost. Onlangs kregen we het bericht dat de aannemer het faillissement heeft aangevraagd. Dat is een flinke streep door onze rekening. We kunnen nu enkel wachten op de beslissing van de rechtbank van koophandel om nadien de belangen van de gemeente zo veel mogelijk te laten gelden. Bijgevolg kunnen we geen datum vooropstellen wanneer de tentoonstellingsruimte opnieuw in gebruik zal zijn”.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *