Ruilwinkel 't Polderhart sluit na 3 jaar noodgedwongen de deuren

V.l.n.r. Marina Pietercil, Nancy Van Kampen, Anja Imbert, Lieve Vergote en Daisy Wuyts
bij het laatste gerief dat nog weg moet

Vrijdag 30 maart hebben de vrijwilligers van ruilwinkel ‘t Polderhart aan de Cecilianenstraat de deuren gesloten. Drie jaar geleden richten Anja Imbert en Annick Kersten deze winkel op in het leegstaande pand van B-Post. Beiden waren ze al een tijd bezig met armoedeproblematiek en zo werden het twee vliegen in één klap. Het groeide uit tot een enorm succes. Wie het financieel niet breed heeft, kon hier terecht voor kleding, speelgoed en allerlei spulletjes voor baby’s en kinderen tot 16 jaar. 
Zichtbaar aangedaan legt Anja Imbert de situatie uit. “Eigenlijk hebben we vorig jaar in maart onze opzeg van het huurcontract al gekregen. We mochten nog blijven tot eind november 2017. Ondertussen was er een stilzwijgende overeenkomst maar we kregen geen enkele garantie om verder te kunnen doen. Een paar locaties hebben we zelf aangegeven: de berenschool, de bomenbank en zelfs de kerk van Berendrecht.”, legt Anja uit. De huishuur werd betaald door het district en de rest kwam van schenkingen en subsidies. Ze gingen zelf op zoek naar winkelinrichting bijvoorbeeld bij tweedehandszaken en met een camionette van het district gingen ze dat dan ophalen. Zo hadden ze het na 3 jaar helemaal naar hun hand gezet en trouw clienteel opgebouwd. Er waren jonge gezinnen zelfs van Deurne die met de bus kwamen om te kijken wat ze konden gebruiken. De vrijwilligers zijn er het hart van in. “Ik kende ondertussen iedereen want het is niet zo eenvoudig om het vertrouwen te winnen. De situaties zijn soms schrijnend. Sommigen gaan naar moeders voor moeders voor een voedselpakket en kwamen voor kledij en speelgoed hier bij ons. Dat valt nu weg voor hen en dat doet pijn.”, gaat Anja verder.
Meerdere malen werd er contact opgenomen met districtsburgemeester Carl Geeraerts. Hij beweerde dat er met de nieuwe eigenaar nog wel kon onderhandeld worden om nog wat te blijven maar omdat ze geen zekerheid op papier kregen stopt hier hun verhaal. Geeraerts weet niet wie het gebouwd gekocht heeft en kan geen contact opnemen met de nieuwe eigenaars. Hij blijft wel achter het initiatief staan.
Een 30-tal zakken met kleding werd aan een goed doel geschonken: het wintergoed is mee naar Roemenië en de zomerkledij naar Togo. De scouts gingen nog komen kijken naar enkele meubeltjes. Anja en Annick blijven bereikbaar voor noodoproep. Via deze weg willen ze alle vrijwilligers danken voor de hulp want zonder hen had het niet zo goed gedraaid. 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

2 reacties

  1. Dit is echt zonde!
    Dit project staat/stond veel dichter bij de armoedeproblematiek dan zeg maar de “Kringwinkel” waar men de – gratis gekregen goederen – aan een veel te hoge prijs verkoopt. Mensen die het niet breed hebben betalen in de Kringwinkel veel te veel, terwijl het systeem van de ruilwinkel ’t Polderhart juist deze mensen in nood, hielp.
    Ik hoop dat er voor de vrijwilligers en voor de klanten van ’t Polderhart nog een oplossing uit de bus komt want de mensen uit de toenemende lagere sociaal-economische klasse hebben nood aan dit soort projecten en aan onze hulp.

  2. Diep triest mensen die een laag inkomen hebben konden hier materiaal en kleding , schoentjes speelgoed en nog zoveel meer voor hun kindjes kopen met munten .hier blijft niks bestaan diep triest ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *