50-jarig jubileum van fotoclub DIKA

foto: Baobab Alley Madagascar van Jan Claessens

KAPELLEN – In 1972 ontstond onder de mantel van de wijkvereniging Bloemenweelde een fotoclub, 50 jaar later viert de fotoclub DIKA haar gouden jubileum en is ze actiever dan ooit! De fotoclub organiseert speciaal voor de viering van het 50 jarig bestaan stelt de club zichzelf voor in een drieluik aan tentoonstellingen 

DIKA is een club voor alle fotografen, beginnend of ervaren. Door regelmatige bijeenkomsten, externe gastsprekers, boeiende uitstappen, workshops en opleidingen wordt het fotografisch werk van de leden gestimuleerd en dit steeds in een gemoedelijke sfeer. Dit uit zich zowel in losse beelden, als in geprojecteerd of afgedrukt werk, maar ook in meeslepende klankbeeldmontages die op het jaarlijks DIKA-festival in maart getoond worden.

Drieluik

Speciaal voor de viering van het 50 jarig bestaan stelt de club zichzelf voor in een drieluik aan tentoonstellingen 
-Het eerste deel “Focus on DIKA IV” omvat een expo met het betere fotowerk van de DIKA-leden. Bijna honderd unieke foto’s werden hiervoor geselecteerd en worden nu voor het eerst aan het brede publiek getoond. Bij zowel de kleuren- als de zwart-witfoto’s kan u ervan getuige zijn hoe de DIKA fotografen vol verwondering naar de wereld kijken en hun visie via foto’s trachten uit te drukken!

– Voor het tweede deel “Cappellen – Kapellen” trokken de leden van DIKA met hun camera op stap doorheen het dorpscentrum van Kapellen. Op basis van oude foto’s, sommige meer dan honderd jaar oud, werden de wijzigingen in het dorpsbeeld nauwgezet gedocumenteerd en opnieuw gefotografeerd vanuit exact dezelfde standpunten als vroeger. Dit resulteerde in een aantal opvallende waarnemingen; sommige plaatsen zijn immers in honderd jaar nagenoeg ongewijzigd gebleven terwijl andere compleet onherkenbaar geworden zijn.

Voor het derde luik “50 camera’s voor 50 jaar DIKA”, werden een 50-tal uiterst zeldzame, bijzondere, exclusieve en/of bizarre camera’s bij elkaar gebracht. Dit zijn stuk voor stuk unieke getuigen van de evolutie van de fotografie doorheen de tijd, van 1860 tot 2020. Zo wordt bijvoorbeeld de originele camera getoond waarmee de foto’s gemaakt werden van de bevrijding van Kapellen op het einde van de tweede wereldoorlog! Een ander unicum is een ‘Ferrari-Formule-1-camera’ die door Michael Schumacher zélf nog van zijn handtekening voorzien werd! Héél bijzonder is ook de ‘Straathoek-camera’ waarmee in de jaren 1930 de toeristen aan de voet van de Griekse Acropolis geportretteerd werden! Of wat dacht u van de ‘reuzencamera’ die door het Amerikaanse leger gebruikt werd tijdens de oorlog in Vietnam? De overige 46 bijzondere toestellen kan u dus best op de tentoonstelling met de eigen ogen komen ontdekken!

De tentoonstellingen vinden alle 3 plaats in Expo-G, ’t Oud Gemeentehuis, Dorpsstraat 45, 2950 Kapellen, op zondag 9 oktober, zaterdag en zondag 15 en 16 oktober en 22 en 23 oktober, steeds van 11 tot 17u. De inkom is gratis.
 
Krijgt u na het zien van al het moois ook zin om zelf in actie te schieten? Surf dan voor meer info naar: www.dikafotografie.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *