47 jonge Europese ministers vergaderen in Kalmthout

Klas IPOS De Tuimelaar van school Schoten in actie tijdens de EUropa Xpert-workshop – Copyright: Provincie Antwerpen

KALMTHOUT – Europa Direct trekt dit schooljaar opnieuw langs 10 locaties met EUropa Xpert workshops. Van 5 tot 16 september is Europa Direct met haar EUropa Xpert-workshop te gast in het Suske en Wiske Museum in Kalmthout. Hierbij combineren de leerlingen de EU met strips: het ene dagdeel leren ze bij over de EU en kruipen ze zelf in de huid van een Europese minister, het andere dagdeel gaan ze op Striptoer en nemen ze deel aan het Eurovisiestripfestival.
De deelnemende scholen zijn Sint Catharina uit Stabroek, Sint Calasanz uit Hoevenen, IPOS De Tuimelaar uit Schoten, GO! Irishof uit Kapellen, Mater Dei Driehoek uit Brasschaat, Berkenbeen BuO uit Wuustwezel, Vincentius uit Essen, GBS Maatjes uit Kalmthout en SB Aan de Stroom, uit Antwerpen. Na Kalmthout strijken deze workshops dit schooljaar nog op negen andere locaties neer.

Strips en boeken vs. Laptops en tabletsEUropa Xpert is een interactieve workshop waarbij de jongeren in twee uur tijd alles over de Europese Unie leren én zelf aan de slag gaan als Europees minister en Europarlementariër. Ze stemmen over het volgend wetsvoorstel: “Moet de EU het gebruik van strips en leesboeken in de klas verplichten of moet ze eerder het gebruik van laptops en tablets stimuleren?”. “De workshop die Europa Direct ontwikkelde, combineert kennis over de EU met sociale vaardigheden zoals het formuleren van een eigen mening, luisteren naar anderen en samen een akkoord bereiken. Deze rollenspelen maken de werking van de Europese Unie concreet voor deze jonge doelgroep.” licht Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Europese samenwerking, toe.

Striptoer en Eurovisiestripfestival

Het thema van de Raad van Ministers sluit naadloos aan bij het programma van het Suske en Wiske Museum. De leerlingen gaan met niemand minder dan Willy Vandersteen zélf op Striptoer in zijn oude villa en verzamelen de ingrediënten voor een goed stripverhaal. Uiteraard ontmoeten ze ook zijn bekendste slechteriken én mag een tijdreisje niet aan het bezoek ontbreken. Nadien nemen de leerlingen deel aan het Eurovisiestripfestival. Welke inwoner van welk Europees land wordt de winnaar van deze zesde editie en krijgt hiermee eeuwige roem…?

  


 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *