42e Scheldewijding en Doelse Feesten op zondag 14 augustus

 
scheldewijding2015
In 1975 vond de Scheldewijding voor de eerste keer plaats. Daarmee wilden de toenmalige bewoners duidelijk maken dat ze het niet eens waren met de havenuitbreidingsplannen die het dorp van de kaart zouden vegen. Drie jaar later werden de bewoners aanhoord. Doel zou blijven. En dat voor altijd! Er werd weer geïnvesteerd in het dorp. De kleine gemeenschap leefde weer op. Tot in 1998.
In 1998 besliste de Vlaamse Regering dat het Scheldedorp Doel toch zou moeten verdwijnen. Voor een nieuw containergetijdendok dat dringend nodig zou zijn. Daar is 18 jaar later (!) nog altijd niets van te merken. Bovendien heeft de recente beslissing van het Europees Hof van Justitie de aanleg van het Saeftinghedok wel zéér onwaarschijnlijk  gemaakt.
Ondertussen ligt het Scheldedorp er zieltogend bij. Doel, een historisch dorp, prachtig gelegen aan de Schelde, wordt momenteel leeggeroofd, kapotgeslagen, doodgeknepen. Er wonen nog slechts enkele tientallen mensen. Niet omdat de bewoners er weg wilden. Maar omdat het leven er hen onmogelijk werd en wordt gemaakt. Omdat ze werden en worden weggepest. Omdat ze in de steek werden en worden gelaten door hun eigen overheid. En omdat diezelfde overheid prachtige huizen liever laat verkrotten dan ze te laten opknappen door geïnteresseerden.  Dit dorp verdient beter. Dit dorp biedt nog steeds enorme mogelijkheden. Dàt willen we met de Doelse Feesten en de Scheldewijding duidelijk maken.
De Scheldewijding en Doelse Feesten omvatten  een brede waaier aan activiteiten op het programma. De activiteiten starten vanaf 10u met een grote rommel en brocantemarkt in de verschillende straten van het dorp. Laatste inschrijvingen zijn nog mogelijk. Maar uitsluitend via doelsefeesten@gmail.com
Activiteiten
In de Hooghuisstraat vindt een uitgebreide  ambachtenmarkt plaats. Aan de kerk zijn de Vlaamse smeden aan het werk. Rechtover het OC wordt aan schaapdrijven met honden gedaan. Kinderen kunnen ter hoogte van het OC ezelritjes doen. Op de Scheldedijk vindt in de namiddag een grote roofvogelshow plaats. Er zijn rondleidingen voorzien in de kerk van Doel. Eten en drinken kan op diverse terrassen en bij de plaatselijke Horeca: De Molen, Doel 5, WSV De Noord, De Doolen,…  Er zijn ook infostanden van de Erfgoedgemeenschap Doel en Polder, het PolderMAS, Doel 2020, de Derde Generatie, Rijk Polderland, Doel 2.0 (Architectuurproject Doel van KUL – St.Lucas) en vzw Tolerant – varend Erfgoed.
De Scheldewijdingsmis vindt plaats op zondag 14 augustus om 11u. Om 11u45 vertrekt aan de kerk de stoet richting Schelde. Aansluitend  vindt de eigenlijke Scheldewijding en bootwijding plaats olv aalmoezenier De Maeght en pastoor Van de Velde. De wijding wordt opgeluisterd door twee shantykoren Zuid-West 10 uit Nederland en Gaffeltuig uit Vlaanderen.  Parkings aan de rand van het dorp – estafette met huifkarren naar het centrum.
Muzikaal worden de feesten gedurende de namiddag opgeluisterd door groepen en stijlen uit binnen- en buitenland met o.a.  Sjores Ambrassband uit Hulst.  De Fanteyfare, het huisorkest van ’t Ey. Zuid West 10 uit Terneuzen, Gaffeltuig, Trio Masure Muller Collier, Soetkin Collier,  Isaac Muller en Philip Masure,  Wim Toucour,  Tegen Beter Weten, Aarde Aan Daan, Cream Colored Ponies. De Doelse feesten worden afgesloten met springlevende dansmuziek!

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder