300 manifestanten op protestmars tegen verdwijning poldergehuchten

Naar schatting zo’ n 300 manifestanten hebben samen met het plaatselijk actiecomité RODS zondag 24 juni geprotesteerd tegen de mogelijke verdwijning van Ouden Doel, Rapenburg en de andere gehuchten in de polders rond Doel en Kieldrecht. Als het voorontwerp GRUP Afbakening Haven van Antwerpen wordt goedgekeurd moeten die verdwijnen voor een de havenuitbreiding en voor natuurcompensaties.

De manifestanten droegen bordjes mee met “Saeftinghedok=Waanzin” en “Vlaamse Regering, stop de GRUP-onzin!” In de optocht opvallend veel jongeren met de slogan “Doel, de polders, onze toekomst!” Ook minister-president Kris Peeters was herhaaldelijk kop van jut.

Ondanks de slechte weersomstandigheden waren zo’n 300 manifestanten aanwezig. De meeste uit de omliggende polderdorpen met een grote delegatie van Doel 2020 en het jongerenactiecomité de Derde Generatie. Maar er was ook een delegatie van het gemeentebestuur en van de politieke partijen Groen! en N-VA.

Meest opgemerkte aanwezige was Peter Deckers, voorzitter van de Maatschappij Linkerscheldeoever (in de volksmond gekend als de Maatschappij Deckers). De Maatschappij Linkerscheldeoever wordt rechtstreeks verantwoordelijk geacht voor de teloorgang van de streek. De aanwezigheid van Deckers roept dan ook vragen op. Gaat Peter Deckers nu de kaart trekken van de polderbewoners en met de Maatschappij LSO ijveren voor het behoud van de streek en de afwijzing van het GRUP? Deckers kreeg herhaaldelijk het verwijt een “tweezak” te zijn.

Voor de actiecomités is het duidelijk dat de man kleur moet bekennen. Als voorzitter van de MLSO zit hij in de ideale positie om op beleidsniveau hard te maken waar hij vandaag voor betoogd heeft. Doel 2020 kijkt alleszins met belangstelling uit naar het bezwaarschrift van de voorzitter van de MLSO tegen het GRUP.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.