Dierenrechtenorganisaties viseren het gansrijden …

Rob De Vree die keizer werd in 2018 op het Solft in Berendrecht

Gisteren heeft de berichtgeving van ATV stof doen opwaaien in onze contreien. Negen Nederlandse en Belgische dierenrechtenorganisaties waaronder Animal Rights, Gaia, All For Animals en Bite Back hebben het ondermeer gemunt op het gansrijden. Ze eisen in een brief gericht aan Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), dat men de dieren laat vervangen door diervriendelijke alternatieven. In hun schrijven verwijzen de dierenrechtenorganisaties naar folkloristische tradities waarbij dode dieren worden gebruikt, waaronder het gansrijden maar ook het ‘ganskoppen’ in Voeren en het ‘haanslaan’ in Riemst. Als alternatief stellen zij kunstdieren voor.
Voor Frans De Schutter voorzitter van de Polderbond is een kunstgans geen optie. “Het gansrijden is een belangrijk onderdeel van onze samenleving. Als we de gans vervangen door een kunstgans dan is de spanning weg. Je kan het silhouet inderdaad namaken maar zo’n dier heeft verborgen krachten. Elk dier heeft een ander gestel, een verschillend gewicht en grootte. Het is ook de combinatie tussen de ruiter, het paard en de gans die het spel maakt.”, legt Frans uit. Frans betreurt dat het nu in een slecht daglicht wordt gezet. “Dan mag je geen kreeft eten ook, of als je het doortrekt naar de beenhouwer die bijvoorbeeld een kip uitbeent, dat is ook luguber”, aldus Frans nog. 
De Polderbond reageert op deze aanval op rustige wijze en laat zich niet intimideren. Zij vraagt aan al haar leden zich niet te laten meeslepen in dit gebeuren op de sociale media.
Morgen laten de 8 gansrijdersverenigingen, die deel uitmaken van de Polderbond, en hun sympathisanten het alvast niet aan hun hart komen en zal keizer Maarten Gabriels in Zandvliet feestelijk uitgehaald worden.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

4 reacties

 1. Waarom moeten er continue tradities op de schop: zwarte piet, ganzenrijden, enz. om een of andere marginale minderheid te plezieren?
  Echte gans of kunstgans: de perceptie van het ‘ontkoppen’ van een dood beest blijft immers hetzelfde.
  Waarom dan wijzigen?
  Wat is dan de meerwaarde van een kunstgans?

 2. Geachte burgemeesters,
  Van harte proficiat dat jullie zich niet laten intimideren door Gaia! Fantastisch dat jullie deze prachtige eeuwenoude traditie verdedigen!
  Tegenwoordig bestaat het gevaar immers dat de politiek – om populariteit te winnen – zich gaat bezighouden met thema’s van dierenrechtenorganisaties. Dit kan uiteraard in een democratie maar politici mogen zich hierin niet laten meeslepen. Als voorbeeld neem ik minister Ben Weyts die zich reeds meermaals blindelings liet indoctrineren door extremistische drukkingsgroepen als Gaia en Animal rights.
  Deze organisaties gebruiken keer op keer dezelfde manipulatieve tactiek: met gemonteerde choquerende beelden van momentopnames en uitzonderlijke gevallen van dierenleed trachten zij politiek en publieke opinie te misleiden om stap voor stap draagvlak te creëren om een geviseerde sector of traditie te kunnen verbieden. Volgens de ideologie van dierenrechtenorganisaties heeft de mens immers niet het recht om dieren te gebruiken voor zijn voeding, kledij, vrije tijd, sport en voor medische proeven, ook al kunnen bv medische dierproeven een oplossing bieden om levensreddende medicijnen te ontwikkelen.
  De bedoeling van dierenrechtenorganisaties is om met hun vertekende beelden, desinformatie en overdreven drama, de maatschappij te choqueren, emotioneel te manipuleren en op te zetten tegen mensen die met dieren hun brood verdienen, dieren gebruiken als folklore of als amusement. Zo is er ondertussen bij een deel van de bevolking een perceptie ontstaan dat bv vlees niet correct geproduceerd wordt en dat iedere vorm van veehouderij of gebruik van dieren zou gepaard gaan met dierenleed. In jullie geval wordt de eeuwenoude traditie publiekelijk vernederd door in de media het gansrijden te omschrijven als barbaars en pervers.
  De onophoudende haatcampagnes tegen iedere gebruiker van dieren, zijn voor Gaia bovendien een onuitputtelijke winstbron. Met leugens en halve verhalen die in hun kraam passen, worden gevoelige dierenvrienden emotioneel gechanteerd met maar 1 bedoeling: donaties en testamentschenkingen loswrikken. Naast de gratis hulp van vele vrijwilligers ontving Gaia in boekjaar 2018 van haar sympathisanten voor 4.720.199 € aan donaties en testamentschenkingen. Hiervan werd 1.672.395 € netjes uitgezet en belegd bij financiële instellingen terwijl bij alle belgische asielen en dierenopvangcentra de financiële middelen heel schaars zijn!! Alhoewel Gaia beweerd dat alle inkomsten integraal worden besteed aan hulpbehoevende dieren, heb ik de indruk dat de vetmesting van hun spaarvarken primeert! Iedere campagne van Gaia is er in de eerste plaats op gericht om de volgelingen te paaien zodat ze blijven doneren, dat is het business-plan. Geen eurocent van hun inkomsten komt uiteindelijk terecht bij hulpbehoevende dieren!
  Gaia doet zich dus m.a.w. reeds geruime tijd te goed aan bedrieglijke praktijken, dat is te merken aan de manier waarop ze menig “echte” dierenvrienden en goedgelovige mensen trachten geld te laten storten. Michel Vanden Bossche is wat men noemt een oplichter, die op een zeer intelligente en manipulatieve manier misbruik maakt van het vertrouwen van dierenvrienden en ronduit dierenleed gebruikt om er munt uit te slaan. De manier waarop de campagnes zijn opgesteld getuigt meestal van weinig kennis of begrip van de natuur en dierenwereld. Het zogezegde medeleven is duidelijk fake … De campagnes en berichtgevingen worden steevast dramatisch opgesteld om zo veel mogelijk compassie bij U op te wekken, zodat u des te sneller en meer zou storten … Wat er met uw geld gebeurt is niet duidelijk, een vzw is bovendien de ideale structuur om fiscale en financiële constructies op te zetten.
  Tot slot maakt geld storten aan een dergelijke dubieuze vzw je geen beter mens, en ook geen betere of grotere dierenvriend. Echte dierenvrienden maken zelfs geen onderscheid tussen mens en dier: wij zijn zelf dieren, van de ergste en meest intelligentste soort … Het is onze plicht om alle levensvormen met respect te behandelen, zelfs parasieten als Gaia.

 3. Roger , 100% met u eens .
  Veel mensen zijn totaal visie kwijt over de prioriteiten van het leven ( bvb welzijn mens – dier )

 4. en wat met het stieren vechten in Spanje ,dat is niet erg dat de stieren daar worden afgeslacht die voelen geen pijn zeker, waar zit dan gaia, en de dolfijnen die afgeslacht worden, het zou beter zijn dat ze zich daar beter mee bezig houden , en nog zo veel ander dieren leed in de wereld waar wij geen weet van hebben , dan de drukte over een dooie gans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *