11.500 vroeg bloeiende bloembollen als voedsel voor bijen in Kalmthout

Het planten gebeurde machinaal. Door de grote hoeveelheid was
het een te groot werk om handmatig uit te voeren


KALMTHOUT – Uit het project met wijkbudgetten ‘Denk mee voor Kalmthout’ werden de voorbije jaren twee ideeën gekozen rond het bebloemen van openbare bermen in Kalmthout. De groendienst werkte samen met de bedenkers Patrick De Bondt en Christ Bové het idee verder uit. “Dit jaar zijn er op enkele plaatsen al wilde bloemen ingezaaid in bermen en perken”, vertelt schepen Jan Oerlemans. “Om het jaar rond zoveel mogelijk bloemen te laten bloeien, kwamen daar dit jaar nog bloembollen bij.”
“We plantten zomaar even 11 500 bloembollen, onder meer op Sportpark Heikant, langs het fietspad aan het crossparcours en het skatepark, op verschillende begraafplaatsen…”, gaat Oerlemans verder. “Het planten gebeurde machinaal. Door de grote hoeveelheid was het een te groot werk om handmatig uit te voeren.”


Groenbeheerder Kris Dictus vult aan: “De geplante bollen zijn biologische bloembollen. Dat wil zeggen dat er bij het kweken geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Het mengsel bestaat uit sneeuwklokje, krokus, narcis, hyacint, blauw druifje, wilde tulp, sterhyacint en sneeuwroem. Die soorten bloeien van februari tot en met juni en zijn hierdoor vroeg in het jaar een voedselbron voor hommels en bijen. In mei en juni zijn de bloembollen uitgebloeid en neemt de bloei van de bomen, struiken en vaste planten de voedselvoorziening over tot in het najaar.”
In het voorjaar van 2023 lanceert de gemeente Kalmthout een volgende editie van Denk mee voor Kalmthout. Inwoners kunnen dan opnieuw ideeën voor hun wijk indienen. Als het idee gekozen wordt, krijgen de bedenkers een budget om het zelf uit te voeren.
©gemeente kalmthout

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *