Stabroekse gansrijders teerden

1987 was een gezegend jaar voor de, toen nog niet, koninklijke ganzenrijders van Stabroek.  Johan Cuypers was er een jaar eerder in geslaagd de keizerskroon te veroveren op de Botermarkt in Zandvliet en dus mocht Stabroek in ’87 het keizerschap organiseren. Maar liefst 21 nieuwe leden vonden dat een goede gelegenheid om onze rood-gele rangen te komen vervoegen en 7 daarvan konden we afgelopen zaterdag op het jaarlijkse teerfeest als jubilaris vieren.

Voor de goede orde deelde voorzitter Frans De Schutter de zilverlingen op in drie groepen. Dirk De Kooning en Walter Claessens zijn nooit ruiter geweest maar zijn van onschatbare waarde voor een vereniging: stille krachten op de achtergrond voor wie geen inspanning teveel is. Ludo Franck en Rudy Van Tilborgh hebben in hun 25 jaar lidmaatschap wel enkele koningstitels betwist maar vonden hun draai binnen de vereniging toch beter met de voetjes op de grond. Tenslotte mochten Gert Gabriels en Gerrit Daems ook 25 kaarsjes uitblazen. Deze twee zijn nog actief ruiter. Gert mocht in 1994 zelfs de koningsmantel omgespen en Gerrit maakt zich onmisbaar als secretaris en rechterhand van onze geliefde voorzitter. Zevende feestvarken was Jos Dingemans maar die was verhinderd door ziekte. Alle gevierden zagen hun naam vereeuwigd op een tinnen schotel en de echtgenotes werden voorzien van een imposante ruiker bloemen. Ondertussen floreert de vereniging als nooit tevoren:  11 nieuwelingen steken hun neus aan het venster en dromen in stilte hetzelfde parcours af te leggen als hogervernoemde koning-keizer Johan Cuypers, en  meer dan 120 leden staken de voetjes onder tafel om te smullen van een menu dat Ante Bastiaenssens en zijn team voortreffelijk hadden klaargemaakt. Het plezier was af te lezen op de gezichten van de diensters als ze zich op een onzichtbaar teken gelijktijdig verspreidden over de zaal om op te dienen of af te ruimen. Achter de toog zorgden vrijwilligers van de scouts ervoor dat niemand droog kwam te staan. Ook platenruiter Roland had een onvergetelijke avond: hij kreeg de Stabroekse ganzenrijders aan het dansen en dat is geen sinecure op het teerfeest.

Vergeet tijdens het ganzenrijden op 19 februari vooral niet uw duit in het zakje te doen voor de folklore-maatschappij.  In café Valentina kan u voor 1 euro raden hoeveel dertig kilo kleingeld waard is.  De winnaar en de Stabroekse ganzenrijders zullen er wel bij varen.


Peter Hendrickx

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder