100 jarige Maria “Stef” Gijsen gevierd in Monnikenhof te Berendrecht


Op 11 november vierde WZC Monnikenhof met al haar bewoners de 100ste verjaardag van Maria Gijsen. Geboren op 11 november 1912 groeide ze samen met haar 3 zussen op  in Berendrecht op het Solft. Het was er altijd een gezellige drukte. Velen kennen haar niet onder deze naam maar wel als “Stef Van Juinen”.

In 1932 trouwde ze  met Jozef (Jef ) Plompen en verhuisden ze naar de Walenhoek in Zandvliet. Niet veel later werd hun zoon Jos geboren. Het huwelijk werd echter niet gespaard van de nodige tegenslag. Hun tweede kind, een dochter, overleed op 8 maanden. Later werd het huwelijk nog bezegeld met een dochter, Mariëtte. Stef heeft  nog een kleinzoon, Danny en 2 achterkleinkinderen, Michèle en David.

Kapster

Jef was de melkleurder van het dorp en Stef had een kapsalon een paar huizen voorbij de kapel in de Walenhoek. Ze had vele klanten en met de kermis of een ander dorpsfeest had ze het steeds heel druk. De vrouwen stonden dan al vaak om 5 uur aan te schuiven om hun haar te laten doen. Ze waren altijd heel tevreden en Stef was fier op haar creaties. Na een tijdje verhuisden het hele gezin terug naar het Solft. De ouders van Stef waren een beetje op de sukkel en zij nam de zorgen voor hen voor een stuk op zich. Later verhuisden Jef en Stef  naar de Monnikenhofstraat waar ze een winkeltje openhield waar ze kaas, koekjes, eieren en melk verkochten. Ze brachten hun goederen ook thuis aan de man. Stef deed dit in eerste instantie met een triporteur samen met haar man, nadien kochten ze een auto om hun toer mee te doen.

Verenigingsleven

In hun vrije tijd gingen Stef en Jef graag op stap. Met carnaval trok ze er graag verkleed op uit en durfde zelfs  nog snel in de loop van de avond thuis een ander carnavalskostuum aantrekken, tot 4 verschillende kostuums per avond.

Zo waren ze ook lid van fanfare “Willen is kunnen”. Haar man sloeg er op de “groskès” (grote trom) en haar zoon nam er de kleine trommel voor zijn rekening. Een paar keer per jaar gingen ze op stap om zo de muziek naar de mensen in het dorp te brengen. Ook op het jaarlijks teerfeest mochten ze niet ontbreken.

De dagen van het ganzenrijden waren hoogdagen. Bij de  Oude Gans hebben ze nog in het bestuur gezeten. Haar man  Jef werd er een keer koning en haar zoon zelfs 2 keer.

Elke week op vrijdagmiddag ontving Stef steevast haar vriendinnen op de koffie. Ze konden dan goed bijpraten en het was altijd heel gezellig. Al bleven ze steeds maar een goed uurtje, Stef keek er toch altijd hard naar uit.

In 1984 overleed haar man en bleef ze nog samen met haar zoon Jos lange tijd in het huis in de Monnikenhofstraat wonen. Jos woont hier nog steeds.

WZC Monnikenhof

In 2006 kon Jos de zorg voor zijn moeder niet meer aan en volgde er een verhuis naar WZC Monnikenhof. Daar staat Stef gekend als een dame die heel erg kan genieten van muziek en die overal graag bij is. Als er een deuntje uit de goede oude tijd wordt opgezet is ze de eerste om mee te zingen. In de zithoek heeft zij een vast plaatsje waar ze  elk dag in de namiddag door haar zoon Jos, die dagelijks een bezoekje brengt,  verwend  wordt op iets zoet met een tasje koffie. Dat ze zich goed kan verzorgen zie je nu nog aan haar want ze heeft nog steeds een mooie bos haren en om de 2 weken brengt ze steevast een bezoekje aan de kapster. Stef is een fiere eeuwelinge.

“Zegt dat hij bedankt is”

Als je aan Stef haar geheim vraagt om zo oud te worden zegt ze steeds dat je goed moet oppassen, veel plezier moet maken en dat je goed moet eten en drinken.

Vanwege het districtsbestuur overhandigde Marcel Bartholomeeussen een zilver schaal en een foto met felicitaties van het Koningshuis. Waarop Stef laconiek antwoordde “zegt dat hij bedankt is”, en Marcel repliceerde: als ik nog eens op de koffie gevraagd word zal ik het zeker zeggen!”.

De feestelijkheden werd opgeluisterd door de fanfare Willen is Kunnen van Berendrecht en bij het spelen van “lang zal ze leven” zag je de eeuwelinge nog vlotjes meezingen.

Wij wensen Stef nog veel gelukkige dagen toe!


foto: vlnr. Michèle (achterkleinkind), Edith (vrouw van kleinzoon), Danny (kleinzoon), 100 jarige Stef,  David (achterkleinkind) en zoon Jos

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *