100 jaar Oude Gans grandioos gevierd

De nieuwe veteranenkoning Wouter Verhulst

BERENDRECHT – Zaterdag 11 maart werd in Berendrecht het eeuwfeest van de Oude Gans gevierd. De vereniging werd opgericht in 1922 maar reden voor het eerst in 1923. Vele leden, oud-leden en genodigden werden getrakteerd op traditionele warme en koude hapjes in de prachtige feesttent die voor de gelegenheid werd opgezet op het Solft.

Het ontvangstcomité ere-voorzitter Jos Crynen, bestuurslid Ronny Lamot, André Aendekerk en voorzitter Frédéric Crynen

Het ontvangstcomité met André Aendekerk, ere-voorzitter Jos Crynen, bestuurslid Ronny Lamot en voorzitter Frédéric Crynen verwelkomde iedereen bij het binnenkomen. Ze waren, en de rest van de organisatie ook, zichtbaar tevreden dat het eindelijk zo ver was, want er komt toch wel heel wat bij kijken. Voorzitter Fre was content dat het zo’n mooie zonnige dag was want bij het opzetten van de tent speelde het weer wel wat parten. Ze moesten sneeuwruimen op de vloer en daarna nog een stevige wind trotseren. Burgemeester Carl Geeraerts en voorzitter van de Polderbond Fons Stuyts hadden naast hun felicitaties nog een geschenk bij. De Oude Gans reed gedeeltelijk voor het goede doel en schonk aan het Polderhart een mooie cheque van 750 euro. Ook Peter Paardekamp had een verrassing voor de maatschappij. Hij overhandigde een gloednieuw ganzennet en een leisteen waarop hij de namen van al de voorzitters van de maatschappij had gegraveerd.

Bij een viering worden er uiteraard bijzondere mensen en oud-gedienden in de bloemetjes gezet. Zo was er Jan Willems, doktoor in 1974 en 1975 en koning in 1976. Garde Marcel Gabriëls, ondertussen 81 jaar, was de allereerste garde van 1972 tot 1993 en is de broer van paardenleverancier Phil Gabriëls. Dan was er nog Fonny Crynen, koning in 1965 en speaker van 1969 tot 2004. Verpleegsters Gilberte Mertens en Nathalie Wuestenberg, snijmeester Toon Hendrickx en vorkmeester Honoré Verhulst (91) werden ook bedankt voor hun bewezen diensten. 

Een deel van de ruiters en uittredend koning, klaar voor het veteranenrijden

Rond kwart voor 4 stelde de voorzitter alle ruiters voor met op kop uittredend veteranenkoning van 1998 Dirk Kerschot. Hij verscheen nog even ten tonele met kroon en mantel, maar gaf die na het eerste toertje af, voor de volgende koning. 28 ruiters waren present met als oudste deelnemer Fons Crynen die op de dag van de viering 74 jaar werd. Sommige ruiters reden slechts enkele rondjes mee en de iets ‘jongere’ streden tegen mekaar. Het talrijk opgekomen publiek genoot van de gezellige sfeer. Iets na half 6 trok Pieter Hendrickx het net. Hij is de zoon van Jef Hendrickx die ook meereed (vroeger beenhouwer) en was voor deze gelegenheid speciaal van uit zijn woonplaats in Zwitserland naar Berendrecht gekomen om mee te rijden. Uiteindelijk was het Wouter Verhulst die de kop trok. Wouter was 10 jaar lid, koning in 2006 en is de zoon van Jef Verhulst, ook veteranenruiter en kleinzoon van Petrus Verhulst die keizer werd in 1958. Het gansrijden zit bij de familie Verhulst duidelijk in het bloed. Het werd daarna nog een gezellig feestje tot middernacht want zondag 12 maart zijn de meesten terug van de partij om een nieuwe koning te kronen die hopelijk na 43 jaar de keizerstitel mee naar Berendrecht brengt.

Een dikke proficiat aan iedereen die meehielp om er zo’n mooi feest van te maken. 

Een uitgebreid verslag van het feestweekend van de Oude Gans kan je lezen in ons magazine De Polder van 17 maart as.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder