100 jaar Davidsfonds

De Ekerse afdeling van het Davidsfonds is 100 jaar jong. Gesticht op 21 mei 1911, wordt op zondag 8 mei a.s. plechtig gevierd.
Vooreerst is er een eucharistieviering in de Sint-Lambertuskerk, Ekeren-centrum om 10u, opgeluisterd door het koor Con Amore.   Rond elven start een feestzitting in de Akerzaal van het Ekers Hof, Groot Hagelkruis. The Magic Flutes brengen een muzikaal intermezzo. Sprekers zijn districtsschepen Koen Paelinckx  en Jeroom Sleurs, algemeen directeur Davidsfonds.
In de 100 jarige historiek lezen we dat er in 1911 dankzij De Vriendenschaar  reeds een intens cultureel leven heerste in het Ekeren van toen..  In 100 jaar tijd was het Davidsfonds prominent aanwezig. Gangmaker destijds bleek  Jan Ossenblok te zijn die als nationaal propagandist de plaatselijke afdeling meehielp oprichten. De lokale geschiedenis kreeg de volle aandacht door de jaren heen. Niet zo moeilijk als men weet dat 2 Ekerse specialisten op het gebied van heemkunde, ook lid waren van het Davidsfonds: Hendrik Kanora en Frans Bresseleers.
Tijdens de feestviering van zondag 8 mei wordt een kleine greep van het grote archief tentoongesteld.  Affiches, documenten, foto’s en boeken geven duidelijk een beeld van de Ekerse Davidsfondswerking gedurende 100 jaar activiteit.
Zulk iets wordt ambachtelijk beloond: daarvoor tekent bakker Bossuyt met een lekker gebak!           erjee.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *