100 deelnemers op zwerfvuilactie aan het Galgeschor


Bijna 100 deelnemers waren present op zaterdag 11 maart 2017 aan het Galgeschor in Lillo, op uitnodiging van het Havenbedrijf Antwerpen en Natuurpunt Antwerpen Noord. Het Galgeschor is een indrukwekkend intergetijdengebied dat door de Schelde voortdurend in beweging is. Daardoor blijft er soms afval dat met het water over het schor stroomt, verstrikt in het natuurgebied. De schorren zijn van groot belang voor tal van vogelsoorten maar zij kennen het onderscheid niet tussen voedsel en afval.
 Gewapend met tangen, handschoenen en een vuilzak trok de enthousiaste groep opruimers het schor in om zo veel mogelijk zwerfvuil te verzamelen. Al het afval werd op de dijk gebracht en afgevoerd door de mensen van Natuurpunt Antwerpen Noord. Die het op hun beurt verzamelden in containers van Indaver. Om 11u werd er voor de kinderen een schattenzoektocht georganiseerd waarbij de kinderen tussen het riet op zoek moesten naar flesjes met een boodschap in. De gevonden boodschappen konden daarna ingeruild worden voor een leuke prijs. Na drie uur opruimen werden de vrijwilligers door het Havenbedrijf beloond met een hapje en een drankje. 
Het resultaat van een voormiddag opruimen: een volle container van 15 m³ aan zwerfvuil. Een heleboel plastics, afgescheurde trossen en een afvalcontainer van 1100 l werden uit het schor gevist. Daarnaast werd er dit jaar ook heel wat hout verzameld dat niet in het schor thuis hoort.  
Schepen Marc Van Peel ondersteunde groep vrijwilligers en moedigt initiatieven als deze opruimactie aan: “Zwerfvuil hoort niet thuis in de haven van Antwerpen, daar zijn we het allemaal over eens. We beseffen dan ook het belang van deze opruimactie aan Galgeschor waarbij tientallen vrijwilligers en medewerkers uit havenbedrijven samen ten strijde trekken tegen zwerfvuil. Het Havenbedrijf doet hetzelfde. Naast de vele bestaande acties zoals zwerfvuilcampagnes, de afvalophaalboot,…  zal het Havenbedrijf het onderzoek van ‘Zero Plastic Rivers’ ondersteunen. Het is een voorlopig kleinschalig project met een grootse ambitie: de Schelde plasticvrij maken en houden. Het Havenbedrijf zet daar zijn schouders onder en start de samenwerking.”
Met dit initiatief ondersteunen het Havenbedrijf Antwerpen en Natuurpunt Antwerpen Noord het project Schone Schelde.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder