Zefiro Torna met uitzonderlijk concert in Sint Catharinakerk

collage-tuin-der-lusten-medium-resolutie
Het Vlaamse vocaal-instrumentaal ensemble Zefiro Torna werd twintig jaar geleden opgericht.
Zefiro Torna bestaat uit musici die hun sporen verdienden bij gezelschappen als het Huelgas Ensemble, het Collegium Vocale, de Capilla Flamenca en Het Muziek Lod, en brengt het culturele erfgoed op unieke wijze terug tot leven, vertrekkende vanuit een diep respect voor het verleden.  Authenticiteit wordt gecombineerd met creativiteit. Het ensemble kiest voor historische instrumenten en een historische benadering van de uitvoering – maar voegt er ook eigen elementen aan toe.
Voor 2016 koos Zefiro Torna als thema “Jeroen Bosch – de tuin der lusten”: Spaanse mirakelgezangen, Occitaanse troubadoursliederen, Noord-Franse trouvère liederen, Fins/Boheemse ‘piae cantiones’, polyfone muziek uit de periode van de Bourgondische hertogen en oude Vlaamse ballades Trillende luitsnaren, verlokkelijke fluitklanken, doedelzakgekreun en pulserende trommelvellen begeleiden de maagdelijke stem van een middeleeuwse schone.
Introductie voor de plaatselijke scholen uit Stabroek en Hoevenen
Op 14 oktober worden 400 leerlingen van De Rekke, Sint Catharina en Sint Calasanz door KAS uitgenodigde om kennis te maken met Zefiro Torna en Jeroen Bosch. “De mensen kennen ons van de concerten en voordrachten, maar elk jaar stappen we ook naar de scholen toe met een aangepast programma,” legt Erik Simons, voorzitter van KAS uit..
De “Tuin der Lusten” als avondprogramma
De kernleden van het ensemble brengen op verstaanbare wijze hun interpretatie van het thema. Vrome lofgezangen en hoofse lyriek staan naast ketterse teksten, pittoreske volksverhalen, bucolische liederen en moreske dansmelodieën.
Het programma verwijst naar thema’s die aan bod komen in de zinnebeeldige ‘Tuin der Lusten’ triptiek van Jheronimus (Jeroen) Bosch. Trillende luitsnaren, verlokkelijke fluitklanken, doedelzakgekreun en pulserende trommelvellen begeleiden de maagdelijke stem van een middeleeuwse schone. De luisteraar wordt deelgenoot van een kleurrijk, fantasmatisch universum.
Zefiro Torna bestaat uit Kerlijne Van Nevel (zang), Jowan Merckx: (fluiten, doedelzak, gaita, percussie) en Jurgen De Bruyn (luit, renaissance gitaar, arciliuto, zang, en artistieke leiding)
De voorstelling gaat door op vrijdag 14/10/2016 in de Sint Catharinakerk te Stabroek – 20u20 – deuren 19u45 – Kassa : 17€ – VVK :   14€
www.kasattenhoven.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder