Zandvlietse familie Gabriëls trekt dertigste kop


De keizerskroon is zondag van Lillo naar Zandvliet gegaan. Maarten Gabriëls van de beroemde, gelijknamige clan, trok de kop van de gans na een helse trek- en sleurpartij waaraan 25 koningen van alle maatschappijen in de Polder deelnamen. Uitgezonderd de Lustige Gans van Ekeren die nog altijd in de wachtzaal blijft. De familie Gabriëls is meteen in het bezit van de dertigste ganzenkop die haar een keizers- of koningskroon oplevert.

Duizenden op keizersfeest

Duizenden woonden de strijd bij in Lillo dat vanaf kort na de middag begon vol te stromen. Velen kwamen met eigen wagen of per fiets. Maar ook de pendelbussen vanuit Zandvliet over Berendrecht, Stabroek en Hoevenen hadden goed te doen. Op een ontvangst in het Kruitmagazijn heette Frans De Schutter, voorzitter van de Polderbond iedereen welkom. Ook de voorzitter van de Ware Gans en  de uittredende keizer Pascal van Meir deden hetzelfde.
Kort nadien trok de stoet met koningen te paard, doktoors en verpleegsters en voetvolk van alle maatschappijen, van de Scheldelaan naar het dorp. Uittredend keizer Pascal Van Meir van de Ware Gans Lillo vroeg zijn gasten naar de Havenmarkt te komen waar de notabelen de optocht schouwden. Zij waren uitermate talrijk aanwezig. 
Na de zegening van de paarden door de pastoor van Lillo begon de strijd  op het Kazerneplein. Daar zorgde spreker Kris Dockx ervoor dat de premie opliep tot bijna 4000 euro. Rond halfzes  begon de nek te rekken. Het net werd  van het ganzenlijf gesleurd maar het spel zou nog vijf ronden onder de blote nek doorgaan.

Stalen greep
Toen werd het beklonken door Maarten Gabriëls van de Zandvlietse ganzerijders die met een stalen greep de kop van de moegesarde gans aftrok. Hij werd keizer gekroond voor de duur van één jaar en vierde zijn triomf zowel in Lillo als in de heimat Zandvliet. Het weer was uitermate zonnig en warm gelijk in de zomer. Overal op terrassen, op pleintjes en in de feesttent speelden fanfares en blaaskapellen. De sfeer was ongelooflijk. Wij brengen in een volgende aflevering en in ons magazine een uitgebreider verslag. (sdl/foto’s FSE)


Vrijdag vindt U bij ons magazine een extra bijlage over het gansrijden 2012! Zeker de moeite waard!DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.