WZC Plantijn getroffen door corona-uitbraak: 45 bewoners en 20 medewerkers besmet

Kapellen – Woonzorgcentrum Plantijn wordt op dit moment zwaar getroffen door het coronavirus. Zowel bewoners als medewerkers geraakten besmet maar de impact van de uitbraak op de zorgverlening in het centrum is onder controle. Voorlopig is hulp van buitenaf nog niet nodig, maar de situatie wordt van zeer dichtbij opgevolgd.

In woonzorgcentrum Plantijn in Kapellen geraakten in totaal 45 van de 98 bewoners besmet na een recente uitbraak van het coronavirus. De eerste symptomen bij bewoners werden vastgesteld op 15 januari en meteen daarna was het alle hens aan dek. Alle bewoners en medewerkers werden onmiddellijk getest, waarna bleek dat ook 20 van de 65 zorgverleners besmet waren.
“Een zware dobber voor het woonzorgcentrum en zijn bewoners”, meent dr. Guido Nicolaï die als arts verbonden is aan de zorginstelling. “Plantijn bleef tot nu toe gespaard van het coronavirus maar krijgt het nu erg zwaar te verduren. Gelukkig stellen alle bewoners het heel goed en tonen de medewerkers dat ze een hecht team zijn. Ze zijn vastberaden om het woonzorgcentrum door deze moeilijke periode heen te loodsen en doen er alles aan om de uitbraak zo snel mogelijk onder controle te krijgen”.

Het is vandaag nog onduidelijk of het al dan niet om besmettingen met de Britse variant van het coronavirus gaat. “Op dit moment worden de teststalen onderzocht door de labo’s van het UZ Leuven en UZ Antwerpen, en binnenkort zouden we we daarvan de resultaten moeten kennen. Dan weten we normaal gezien welke virusvariant de ronde doet in onze zorginstelling”, aldus Guido Nicolaï.

Voldoende personeel
“Het is ontzettend belangrijk dat de personeelsinzet en het aantal bewoners goed op elkaar afgestemd zijn. Wanneer dat evenwicht vestoord geraakt, kan de kwaliteit van de zorg in het gedrang komen en dat willen we absoluut vermijden”, zegt dr. Nicolaï. Ondanks het vrij  hoge aantal besmette en dus afwezige zorgverleners in WZC Plantijn, slaagt het centrum er al zeker tot maandag in om voldoende personeel in te schakelen zodat de bewoners de allerbeste zorgen kunnen krijgen. “Uiteraard monitoren we de situatie van dag tot dag en zullen we – als dat nodig blijkt – beroep doen op hulp van buitenaf en vragen om bijstand”, vertelt dr. Nicolaï. 

Situatie wordt van kortbij opgevolgd
De medewerkers van woonzorgcentrum Plantijn volgen de situatie op de voet en zetten zoals altijd het fysieke en mentale welzijn van de bewoners op de eerste plaats. Ze doen er daarnaast alles aan om de uitbraak van het virus zo snel mogelijk in te dijken en hopen dat de zorginstelling snel weer virusvrij is. Naast de zorg voor de bewoners gaat ook veel aandacht naar regelmatige communicatie met families en naasten van bewoners. Zij worden via verschillende kanalen op de hoogte gebracht van de situatie in het centrum en hoe die evolueert.

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *