Win vrijkaarten voor opendeurdag Poldermuseum op Fortengordel


Zondag 20 mei 2018 organiseert de provincie Antwerpen de 10e editie van de Fortengordel. Met 29 deelnemende locaties is het een topeditie. 24 forten, 3 schansen, het Poldermuseum Lillo en het Mastenbos openen de deuren. Honderd jaar na de erfenis van 1918 zijn de forten meer dan ooit springlevend!
Voor de 10de maal organiseert de provincie Antwerpen samen met vele forthouders het jaarlijkse evenement ‘de Fortengordel’. Het is een buitenkans voor het brede publiek. Heel wat forten zijn immers exclusief die dag open. Daarenboven zijn de forten gratis toegankelijk.
Honderd jaar na 1918 hebben de forten een nieuwe uitdaging of bestemming gevonden. Elk fort brengt met een eigen stem het verhaal van de doorgemaakte evolutie tijdens de afgelopen eeuw. Interessante verhalen, tentoonstellingen, historische weetjes, wandelingen, kinderanimatie. Nooit eerder was het aanbod zo gevarieerd. Deze rijke verscheidenheid in programmatie benadrukt dat er anno 2018 een boeiende toekomst voor deze (voormalige) militaire bolwerken wenkt.
Naar goede gewoonte voorziet de provincie Antwerpen aangename fietslussen die de deelnemende forten met elkaar verbinden. Er zijn zes fietssuggestieroutes van gemiddeld dertig kilometer. De kinderen kunnen gerust meefietsen. Maak je liever een grotere tocht? Combineer dan gerust meerdere routes. Een gedetailleerd programma van alle deelnemende forten en een overzicht van de bijhorende fietsroutes vind u terug via de website  HYPERLINK “http://www.fortengordel.be/” www.fortengordel.be.
Ook het Poldermuseum in Lillo Fort opent op 20 mei de deuren. Dit exclusief voor de Fortengordel, aangezien de medewerkers de laatste hand aan het leggen zijn aan de renovatiewerken voor de grote heropening op 3 juni. Lillo Fort behoort niet tot de Brialmontforten waar tijdens het begin van WOI is gevochten, maar er waren wel Duitse militairen gestationeerd na de val van Antwerpen in oktober 1918. Er logeerde bijvoorbeeld een officier met zijn medewerkers in het toenmalige postgebouw, nu een deel van het Poldermuseum. Het fort zelf werd gebouwd voor de verdediging van Antwerpen tijdens de 80-jarige oorlog, samen met zusterfort Liefkenshoek.
Vanaf 10 uur kunt u in het Poldermuseum terecht voor o.a. de tentoonstelling “Marten Melsen en de Groote Oorlog”, een organisatie van de Koninklijke Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder en de Stichting Marten Melsen VZW, en een gelegenheidstentoonstelling “Hulde aan onze helden”. Jan Melsen, kleinzoon van de kunstenaar uit Stabroek, zal op 20 mei rondleidingen verzorgen door de unieke tentoonstelling met werk, briefwisseling en foto’s uit de periode 1913 tot 1919. Deze gaan door om 11u, 13u en 15u. Hiervoor dient men op voorhand in te schrijven. Per rondleiding kunnen er 25 personen inschrijven. Dit dient voor 18 mei te gebeuren via secretariaatpoldermuseum@gmail.com of 0477 61 84 67 met vermelding van naam, aantal personen en gewenst uur.
In het oude cafeetje in het Poldermuseum kan men tijdens de Fortengordel komen genieten van de bieren van brouwerij d’Oude Caert. Verder organiseert de Simon Stevinstichting vanaf 10 uur rondleidingen door het fort. Vertrekplaats aan het Poldermuseum. www.poldermuseum-lillo.be voor alle informatie en toegangsprijzen.
 
Wij mogen van het Poldermuseum 10 x 2 vrijkaarten wegschenken aan onze lezers. Stuur voor 14 mei naar redactie@publipolder.be

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *