Wie volgt zondag in Hoevenen keizer Bert op?

polder-gans
Op zondag 6 april is het de hoogdag van het gansrijden. Dan wordt voor 67ste keer het keizerschap gereden. Vorig jaar wist Bert Matthysen de keizerskroon en mantel te bemachtigen en zorgde ervoor dat de Gansrijdersmaatschappij van Hoevenen voor de 7de keer het keizerrijden mag organiseren.
Houdt Bert de keizerskroon in Hoevenen, of gaat de familie Aendekerk er mee aan de haal? Of kan Maarten Gabriëls voor de derde keer de keizersmantel dragen, of is het zijn vader Stanny die er voor de tweede keer er mee vandoor gaat?
Of zou het dit jaar dan toch lukken voor de Oude Gans, die al het langste wacht op een nieuwe keizer? Maar ook Stabroek en De Nieuwe Gans zijn er op gebrand, zij wachten al 10 jaar en langer op de keizerskroon.
Een felle strijd zal geleverd worden op het Marktplein te Hoevenen, waar omstreeks 15 uur de keizer en de 24 koningen de gansrijderspiste zullen betreden.
Stoet
Vooraf aan het gansrijden vertrekt een bonte stoet rond 13 uur aan het OCMW gebouw in de Kerkstraat  richting Pauwelsdreef, Witvenstraat, Akkerstraat, Bunderdijklaan, Kauwensteinlaan, Bunderdijklaan, Hoge Weg, Witvenstraat, Molenstraat, Markt en terug naar de Kerkstraat.
Je kan het keizerrijden bijna vergelijken met een voetbalmatch van de Rode Duivels.  Want ook hier is de aanhang van supporters van de verschillende maatschappijen groot, en zal er heftig gesupportert worden voor hun favoriete gansrijderskoning; die allen toch stiekem van de keizerskroon dromen.  Hopelijk zit is de zon van de partij en voor de sfeer zal de massa toeschouwers wel zorgen.
Op de dag van het keizerrijden
Rommelmarkt – Op zondag 6 april, de dag van het keizerrijden, wordt er in de Lombaardstraat een rommelmarkt gehouden van 10 tot 16 uur. Ze doen dat daar al enkele jaren na mekaar en het is telkens een succes. De Lombaardstraat is een zijstraat van de Markt en is ook dicht bij het Frans Oomsplein waar het gansrijden plaats heeft.
Pannenkoeken eten – Zoals alle jaren zal de hal van de kerk geopend zijn voor de liefhebbers van lekkere pannenkoeken, vergezeld van koffie of thee. Ook andere drankjes en mogelijk soep zullen er te verkrijgen zijn. De opbrengst gaat naar Broederlijk Delen, voor dit goede doel zullen er ook snoepzakjes verkocht worden.
L.V.R.
 
verkeersmaatregelen
Het keizerrijden in Hoevenen gaat door op het Frans Oomsplein dat van 13u00 tot +/- 20u00 verkeersvrij wordt gemaakt tussen Markt en Kerkstraat en tot aan het kruispunt met Witvenstraat. Omdat de gewestweg N114 – delen Markt en Kerkstraat – geruime tijd volledig wordt afgesloten voor het verkeer, geldt er +/- vanaf 8u30 een omleiding. Het doorgaand verkeer richting Antwerpen wordt omgeleid via de Witvenstraat en richting Stabroek via Molenstraat.
Er gelden volgende maatregelen: Parkeerverbod in volgende straten: Frans Oomsplein, Markt, Witvenstraat, Pauwelsdreef tussen Kerkstraat en Witvenstraat. Eenrichtingsverkeer in volgende straat: Witvenstraat tussen Hoge Weg en Hooghuisstraat, rijrichting wordt omgedraaid (van Hoge Weg naar Hooghuisstraat). De zondagdienst van de Lijn volgt de omleidingsroutes. De haltes aan het Frans Oomsplein worden tijdelijk niet bediend. Er worden in de onmiddellijke omgeving vervanghaltes voorzien.
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *