Wie trekt dit weekend de ganzenkop en volgt één van hen op?

Spot-Ganzenkoningen
Tijdens het carnavalsweekend van zaterdag 1 en zondag 2 maart vinden in Berendrecht, Stabroek en Zandvliet de eerste trekpartijen voor het koningsschap plaats. Zowel in Berendrecht als Zandvliet wordt tijdens de twee dagen gereden. In Stabroek wordt op zondag de nieuwe koning gekroond.
Berendrecht
Zaterdag 1 maart:  Lollemannen
Bij de Nieuwe gans Berendrecht zijn voor zaterdag 1 maart 30 ruiters en voor zondag 2 maart 32 ruiters ingeschreven.
Zaterdag worden de paarden vanaf 9 uur klaargemaakt op de hoeve Koch in Berendrecht en op de Neerhoeve van de familie De Schutter in Zandvliet. Het voetvolk en de muzikanten komen bijeen in café De Koerel vanaf 10 u 15. Ook de wagen verschijnt daar terwijl de paarden wachten binnen de afgesloten omheining van de gansrijdersloop.
Uittredend koning Rudi De Cubber wordt gevierd in het Ganzenhof vanaf 11 uur. Om 12 uur vertrek voor een bezoek aan de aangesloten cafés: Sportduif, cafetaria Sporthal, en kantine Berendrecht Sport. Het gansrijden van de Lollemannen start om 15 uur op het Solft. De nieuwe koning wordt gevierd in het Ganzenhof.
Zondag 2 maart: Jonge ruiters Nieuwe Gans
Zondag komen de ruiters weer bijeen op de voormelde hoeves vanaf 9 uur. De muzikantenwagen en het voetvolk verzamelen aan het Ganzenhof vanaf 9 u 15. Van daaruit vertrek naar de Volle Ton in Zandvliet. Daar verzamelt iedereen voor de stoet die door het dorp naar de woonplaats gaat van uittredend koning 2013 Tom Dons. Dat gebeurt aan zijn huis in de Putsebaan 146. Nadien gaat het richting Berendrecht en wordt een bezoek gebracht aan volgende herbergen: “De Molengeest”, “De Koerel” en het “Voetballokaal”. Ook nu begint het spel op het Solft om 15 uur. De nieuwe koning wordt gevierd in het Ganzenhof.
Info: 03/568 82 91.
Zandvliet
Zaterdag 1 maart: Veteranen
Er zijn 28 ruiters ingeschreven bij de veteranen van Zandvliet die op zaterdag 1 maart op de proppen komen. ’s Morgens om 9 u 30 wordt verzamelen geblazen in en om café Barometer op de Botermarkt. Het vertrek is daar om 10 u. stipt. Via de De Keyserhoeve en het Noordland gaat het naar de Antwerpsebaan en de Zandvlietse Hoek naar taveerne De Leeuw van Vlaanderen. Daar wordt uittredend koning Marcel Paardekam uitgehaald. Er is ook eten voorzien.  Om 13 uur is het vertrek langs de Antwerpsebaan en Steenovenstraat naar café Molengeest, waar tot 14 u. 15 de kelen worden gesmeerd. Dan gaat het tgerug naar Zandvliet om via de Zandvlietgse Dorpsstraat het Armenstraatje te bereiken. Heel de maatschappij verzamelt aan de Evenementenhal om in stoet te vertrekken omstreeks 14 u. 30 naar de Botermarkt. Daar begint het gansrijden omstreeks 15 u. De nieuwe koning wordt gevierd in het lokaal.
Zondag 2 maart: Jonge ruiters
Op zondag zijn in Zandvliet bij de Jonge Ruiters het maximum van 35 ruiters ingeschreven. Die verzamelen bij het Vredehof om 9 u. 30. Het vertrek is hier om 10 u. Via de De Keyserhoeve gaat het naar de Zuidvest waar koning 2013 Maarten Gabriëls wordt uitgehaald. Omstreeks 11 uur is het vertrek gepland richting Berendrecht voor een bezoek aan de kantine van Berendrecht Sport. Om 12 u. gaat het langs de Monnikenhofstrqat, Antwerpsebaan en Putsebaan naar de Walenhoek waar in het Chirolokaal wordt gegeten. Om 13 u. 30 is het vertrek voorzien naar het Armenstraatje. Aan de Evenementenhal worden de dames, en de rest van de maatschappij opgepikt. In stoet gaat het vervolgens naar de Botermarkt voor de start van het spel dat om 15 u. begint.
Info: Ludo De Vree, secretaris “Vermaak na Arbeid” vzw, Ganzerijders Zandvliet; 0477/77 49 11.
Stabroek
Zondag 2 maart strijden de gansrijders uit Stabroek weer voor de koningskroon. Door de wegwerkzaamheden, en de grote omleidingen rond Stabroek wordt er dit jaar niet tot in Putte gereden. De rondgang , met koning Sibert voorop start om 9.45 uur in het Laageind. We houden een tussenstop bij hoeve Costermans in het Hoogeind, vervolgens worden ze ontvangen in de kantine van SKNS. Daar terug via het Hoogeind naar het Zwart Schaap in de Dorpsstraat. Verder via Kleine Molenweg naar ‘s Hertogendijk waar op het terrein van de Polederruiters een broodjesmaaltijd en soep worden geserveerd. Vanaf 13.50 uur gaat het richting Binnenpad, via Grote Molenweg om thv van “In de muziekmolen” de stoet te vormen samen met de Kon. Fanf. Verbroedering.
Het gansrijden start om 15 uur, einde voorzien rond 17.30 uur. Daarna is het koningsbal in de grote zaal van de Rosmolen, vanaf 18.30 uur.  Dit jaar stoppen Peter De Bie (laatste keizer van Stabroek) en Tijs Vanderouderlingen. Drie nieuw ruiters wagen hun kans. Jerry Adam, Guy Eysackers en Wim Engelen stonden al 8 jaar op de wachtlijst. Ondanks er drie ruiters van de wachtlijst worden geplukt staan er nog steeds 24 wachtenden.
Doktoor Tom van der Brempt, wordt deze keer voor één jaar vervangen door gelegenheidsdoktoor Jorn Bastiaenssens.

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder