Werkgroep herdenking 100 jaar oorlog WO I stelt programma voor op Openfortendag

fort programma

foto: v.l.n.r. Tom Callens (Stafort), Jan Stasseyns, Ward Mous, Swa Lenaerts (Heemkring Molengalm) en Walter Schepers (cultuurdienst Stabroek), vooraan Linda Cleiren (Heemkring Molengalm), Wendy Van Egdom (voorzitster Cultuurraad) en Swa Elseviers (voorzitter Heemkring Molengalm)

Tijdens de Openfortendag, op zondag 15 mei, maakte de werkkring rond de herdenking van 100 jaar WOI 1914-1918,  van de gelegenheid gebruik om het jaarprogramma van 2016 voor te stellen in het Fort van Stabroek. Daarnaast liep er in het Fort een tentoonstelling, aangevuld met een expositie van het Antwerps provinciebestuur. Bezoekers werden door een paar leden van Heemkring Molengalm rondgeleid in het Fort.
In 2014 werd de werkgroep opgericht door Heemkring Molengalm, Stafort vzw met ondersteuning van de Cultuurraad en het gemeentebestuur van Stabroek. Het is de  bedoeling om 5 jaar aandacht te besteden aan de impact van WOI op de gemeente en inwoners. De herdenking wordt thematisch aangepakt. In 2015 stond de ‘doodendraad’ centraal.
Het thema van 2016 is “leven binnen en buiten bezet gebied”.  Het was voor velen niet eenvoudig de oorlog te overleven. Terwijl de vaders en zonen werden opgeroepen, moest moeder de vrouw tot ongeoorloofde praktijken overgaan om de oorlog  te overleven.  Daarbij was de smokkel het meest verspreid. Vele huismoeders trachtten, met allerlei middelen en producten, iets eetbaars voor hun kroost op tafel te brengen. De werkgroep stelde een aantal activiteiten samen over het thema.
Herdenkingsprogramma
-Op zondag 19 juni, 17 juli en 21 augustus zijn er geleide wandelingen in Hoevenen. Er wordt telkens om 14 uur gestart aan het oud gemeentehuis in de Kerkstraat. Deelname gratis.
-Zaterdag 17 september houdt Eddy Niesten een lezing over de ‘oorlogskeuken’ in de  kerk van Attenhoven in Hoevenen. Aanvang 20 uur, inkom 5 euro.
-Op zaterdag 1 oktober brengt Jo de Meyere en Marit Stocker de theatervoorstelling “Petrus en den doodendraad” in de O. L. Vrouw geboortekerk, Frans Oomsplein te Hoevenen.     Deuren open om 20 uur, aanvang om 20.30 uur. Inkom: 13 euro vvk. 15 euro kassa, senioren en studenten 2 euro korting.
-In oktober wordt de tentoonstelling ‘boter bij de vis’ gehouden in de kerk van Attenhoven te Hoevenen. In november verhuist de expo naar het Ravenhof in Putte. De tentoonstelling is te bezichtigen op zaterdag en zondag telkens van 13 tot 17 uur. Er is de mogelijkheid voor groepen en scholen om andere data vast te leggen.
Info: cultuurdienst Stabroek 03 210 11 75 – cultuurdienst@stabroek.be
In  2017 belicht het comité de bijkomende Duitse verdedigingslinie en de burgerslachtoffers. In 2018 komen de laatste gevechten, Wapenstilstand en de gesneuvelden aan bod. In de loop van de herdenkingen wordt er regelmatig een themabrochure uitgegeven.
 

DEEL DIT ARTIKEL

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Nieuws

Recente reacties

Wat te doen in de Polder?

Elke activiteit of evenement in onze polder kan je hier vinden. Weet je niet wat doen vandaag, morgen of volgende week? Kijk dan naar de kalender.

Magazine De Polder